openbve:調校闊度問題

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

openbve:調校闊度問題

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-12, 17:32

請問如何調校列車的闊度??
NA8693_AVBE59
天王星會員

Re: openbve:調校闊度問題

文章大大師兄 » 2009-06-12, 18:46

「闊度」是指 ext view 自己列車的 obj、其他列車的 obj、軌距,還是什麼?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-12, 18:50

大大師兄 寫:「闊度」是指 ext view 自己列車的 obj、其他列車的 obj、軌距,還是什麼?

成部列車的闊度
天王星會員

文章UCR683 » 2009-06-12, 18:56

他是指 train.dat 檔案內,有關列車的寬度。
在train.dat 的「#CAR」部分,在第 7 項的數字代表每卡列車闊度(WidthOfACar),即是用浮點數字的米(m)表示。
在 BVE Trainsim 的預設值為 2.6 米。

例如港鐵的 A 型列車寬度為3.1 米,train.dat 的「#CAR」部分第7項就設定為「3.1」。

參考:Developing for openBVE -- The train.dat file
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-12, 18:59

UCR683 寫:他是指 train.dat 檔案內,有關列車的寬度。
在train.dat 的「#CAR」部分,在第 7 項的數字代表每卡列車闊度(WidthOfACar),即是用浮點數字的米(m)表示。
在 BVE Trainsim 的預設值為 2.6 米。

例如港鐵的 A 型列車寬度為3.1 米,train.dat 的「#CAR」部分第7項就設定為「3.1」。

參考:Developing for openBVE -- The train.dat file

得6項喎..
天王星會員

文章efilm » 2009-06-12, 20:08

NA8693_AVBE59 寫:得6項喎..

你自已用 openBVE 的 train editor 改。
頭像
efilm
地球會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-12, 20:46

efilm 寫:

你自已用 openBVE 的 train editor 改。

之後用個 train editor 點樣改?
天王星會員

文章efilm » 2009-06-12, 21:06

NA8693_AVBE59 寫:
efilm 寫:

你係咪唔識睇英文?
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-12, 21:45

efilm 寫:
efilm 寫:

你係咪唔識睇英文?

我改左 = 冇改

請問有冇其他人知點解?
天王星會員

文章JX7452~Tadase » 2009-06-12, 21:48

係咪冇save?
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

文章hkmtrhah » 2009-06-12, 22:05

你係咪唔明咩叫 Ext / exterior, objects?
你講到唔拖唔水既你不如 post cap 圖出來啦,唔好搞到 1999 化。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-12, 23:02

pcyc 寫:你係咪唔明咩叫 Ext / exterior, objects?
你講到唔拖唔水既你不如 post cap 圖出來啦,唔好搞到 1999 化。

係想調較列車的寬度呀
天王星會員

文章efilm » 2009-06-12, 23:54

pcyc 寫:你係咪唔明咩叫 Ext / exterior, objects?

係想調較列車的寬度呀

你其實知唔知 train.dat 的 width 同你眼睇到的 object 的列車闊度係兩樣野來?
改左 train.dat 唔等於會改到你眼睇到的 object 的列車闊度。因為 train.dat 個 WidthOfACar 只係 openBVE 內部用來計下數用(即係計下 air resistance 之類的野)
顯示的野係由列車 object 自已做返個樣出來,你可以做到個列車 obj 個尺寸同佢的 train.dat 所定義的尺寸唔同(即係唔係「表裡如一」)。咁的時候就會出現 2 卡頭尾部分同第卡重疊 or 2 卡隔得太遠。
如果係做到「表裡如一」的話,咁睇落去個效果就好正常啦。

你最好都係睇下 openBVE 官網 d docs,釐清概念。
頭像
efilm
地球會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-13, 16:43

我已經知點樣較個車頭闊度,但係就唔係好知點樣改可以令個頭卡貼住車頭,因為現在頭卡冇貼住車頭..
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-06-14, 00:34

NA8693_AVBE59 寫:我已經知點樣較個車頭闊度,但係就唔係好知點樣改可以令個頭卡貼住車頭,因為現在頭卡冇貼住車頭..

圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-06-14, 17:28

Please submit a photo, otherwise there are no ways to identify and solve your problem.
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-06-14, 18:13

大大師兄 寫:Please submit a photo, otherwise there are no ways to identify and solve your problem.

仲有 source code 以及有關的 texture
頭像
efilm
地球會員

文章NA8693_AVBE59 » 2009-06-14, 18:43

問題已解決,thx
天王星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客