openBVE月台幕門與車門同步開關的問題解決

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

openBVE月台幕門與車門同步開關的問題解決

文章UCR683 » 2009-05-20, 22:28

有位可能是來自RealHK 的鐵路迷網民,在 openBVE 討論區問如何讓月台幕門與車門同步開關。
tpclhk: i want to make my platform screen doors move plz help

他並提供了一些YouTube 影片的連結,應該是 BVEHK 那邊人士的作品:
winsome2006: OpenBve mtr mtrain interior
winsome2006: OpenBve 月台幕門及車門測試

似乎有人解決了「openBVE 月台幕門與車門同步開關」的問題。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: openBVE月台幕門與車門同步開關的問題解決

文章efilm » 2009-05-21, 00:12

其實幕門同車門都係用同一個 function 來 return 個門的開關門情況,照計就應該係會同步,反而特登令佢地唔同步就有 d 難。
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2009-05-21, 13:28

我想順便問下
openBVE個車身係用咩野去整ga?
頭像
人仔
金星會員

文章UCR683 » 2009-05-21, 14:27

人仔 寫:我想順便問下

與巴士迷造的 Midtown Madness 2 巴士檔差不多,都是用ZModeler (ZM)造的。
另外,《香港急行》網主Komachi,也公布了一張相,是製作中的openBVE專用西鐵綫SP-1900列車車廂內部
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章bananasims » 2009-05-21, 14:31

捉錯處:
西鐵架 SP1900 張「請小心門隙」貼紙係喺上方大約 75% 既位置,而唔係中間
上面綠色個走佬貼紙係得馬鐵先有 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2009-05-21, 18:54

UCR683 寫:

與巴士迷造的 Midtown Madness 2 巴士檔差不多,都是用ZModeler (ZM)造的。
另外,《香港急行》網主Komachi,也公布了一張相,是製作中的openBVE專用西鐵綫SP-1900列車車廂內部

有人真係用 ZM 整? :shock:
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2009-05-21, 19:14

efilm 寫:
UCR683 寫:

咁仲可以用咩野整tim...(除左3ds max同zm之外)
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2009-05-21, 20:00

人仔 寫:
efilm 寫:
UCR683 寫:

咁仲可以用咩野整tim...(除左3ds max同zm之外)

可以寫CSV SCRIPT LO~ :lol:
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-05-21, 21:27

kirisame 寫:
人仔 寫:
efilm 寫:
UCR683 寫:

可以寫CSV SCRIPT LO~ :lol:

個模wo :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2009-05-21, 21:40

模型係得呢 3 個 format:
b3d、csv、x

X 基本上係用 3D 軟件起模
b3d、csv 就手打 code
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2009-05-21, 21:42

efilm 寫:模型係得呢 3 個 format:
b3d、csv、x

b3d乜唔係都係3d檔格式泥ge咩..?
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2009-05-21, 21:49

人仔 寫:
b3d、csv、x

http://filext.com/file-extension/b3d

b3d 全名係:Boso View Express Structure Mesh Diagram
b3d、csv、x 全部都係 3D 檔,你講得無錯
分別在於 syntax 唔同、被 BVE Trainsim/ openBVE 支援唔同
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2009-05-21, 22:26

efilm 寫:
人仔 寫:
b3d、csv、x

http://filext.com/file-extension/b3d

b3d 全名係:Boso View Express Structure Mesh Diagram
b3d、csv、x 全部都係 3D 檔,你講得無錯
分別在於 syntax 唔同、被 BVE Trainsim/ openBVE 支援唔同

即係話
同zm整b3d格式ge file都可以做架車個模?
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2009-05-21, 22:59

人仔 寫:即係話
同zm整b3d格式ge file都可以做架車個模?

乜 ZM 可以 export 到 b3d / csv?唔係最多都係得 .x? :shock:
頭像
efilm
地球會員

文章efilm » 2009-05-22, 11:34

佢地發現左我地 link 佢地個 post: :P
http://openbve.freeforums.org/i-want-to ... html#p3898

其實之前我咪 post 左整 PSD 的方法:
viewtopic.php?f=112&t=9318#p78799

整車門仲易,用 leftdoors / rightdoors 就得(勻速的話),唔想勻速咪再加工。

最煩其實係整關門果下先閃燈,要 nested if。

整就唔太難整,只係佢 d formula / function 整到好似 spreadsheet formula 咁一行過,搞到可讀性低。
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2009-05-22, 12:43

仲有呢
如果用ai 模式去玩呢
停好車開門哥下有d怪 :|

冇記錯的話好似有b3d
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-05-22, 13:06

人仔 寫:仲有呢
如果用ai 模式去玩呢
停好車開門哥下有d怪 :|

冇記錯的話好似有b3d

Japan's AI Driver :ugeek:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章tpcl » 2009-05-22, 16:47

sure
tpcl
天王星會員

文章UCR683 » 2009-06-02, 23:07

2009-6-2 更新:
《香港急行》網主在BVE 開發日誌,張貼了一段影片,是西鐵綫SP1900與月台幕門同步開關的片段。
不過他認為開門部分太快,應該要稍減開門速度。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-06-03, 05:37

UCR683 寫:2009-6-2 更新:
《香港急行》網主在BVE 開發日誌,張貼了一段影片,是西鐵綫SP1900與月台幕門同步開關的片段。
不過他認為開門部分太快,應該要稍減開門速度。

從來未見過開得咁快既門 :P
圖檔
大大師兄
地球會員

下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客