虛構 BVE 鐵路路線

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

虛構 BVE 鐵路路線

文章UCR683 » 2009-05-01, 13:58

何不以港鐵及鄰近城市地鐵(如深圳、廣州等)為藍本,自行精進製作虛構的香港鐵路路線檔?
New Railway、屯將鐵路便是例子。

英國就有《Network West Midlands》,它是以英國伯明罕、西米特蘭等地區的鐵路路線為藍本,
但用上了現實的英國鐵路信號系統(AWS、TPWS),以增加路線檔的真實度。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: BVEHK

文章efilm » 2009-05-02, 17:14

UCR683 寫:何不以港鐵及鄰近城市地鐵(如深圳、廣州等)為藍本,自行精進製作虛構的香港鐵路路線檔?

英國就有《Network West Midlands》,它是以英國伯明罕、西米特蘭等地區的鐵路路線為藍本,
但用上了現實的英國鐵路信號系統(AWS、TPWS),以增加路線檔的真實度。

除左果個香港高鐵,以前仲有呢個:
http://web.archive.org/web/200706071149 ... omoko.net/
圖檔

其實唔一定以真實地方來做藍本,你自已虛構埋個地方都得。

大大師兄 寫:
人仔 寫:
pcyc 寫:Just look carefully and think about why would michelle saying this:
michelle 寫:I have a question:

Are there people who would understand the "written cantonese" translation, but NOT any of the other three Chinese translations currently provided?

被否決

開香檳!

michelle 無表態喎。人地 Alvin Wong 唔係為 bvehk 做野,bvehk 都無承認 / 否定佢個翻譯。
頭像
efilm
地球會員

文章安娜琪 » 2009-05-03, 14:08

efilm 寫:
UCR683 寫:何不以港鐵及鄰近城市地鐵(如深圳、廣州等)為藍本,自行精進製作虛構的香港鐵路路線檔?

除左果個香港高鐵,以前仲有呢個:
http://web.archive.org/web/200706071149 ... omoko.net/

其實唔一定以真實地方來做藍本,你自已虛構埋個地方都得。

呢幅圖真係經典。其實我有時都好羨慕你地識整BVE路線,因為當中真係涉及好多programming,唔係人人都識。

要香港BVE界發展,除左網友質素外,有足夠嘅教學資源同將整路線過程間化嘅工具都好重要。
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章efilm » 2009-05-03, 14:34

miley.cyrus 寫:呢幅圖真係經典。其實我有時都好羨慕你地識整BVE路線,因為當中真係涉及好多programming,唔係人人都識。

其實唔太難整。你整 obj 同 route file 係唔需要識 programming。基本上只要你對 3D 座標有 d 概念就可以。而家個 route format tricky 的地方係一條軌轉彎、一條直行果 d case 要計數。

真正需要 programming 的地方係整 train 個 DLL plugin。

我相信唔係個個整 bve d 野的人都識 programming。整 bve obj 同路線的人大概應該係要識:
  • 直角座標
  • 影 texture、執相(使用圖像處理軟件)
  • 永備尺

miley.cyrus 寫:
要香港BVE界發展,除左網友質素外,有足夠嘅教學資源同將整路線過程間化嘅工具都好重要。

世界唔同地方的 bve maker 都有整 d program 出來幫助做唔同的工作。教學果 d IC BVE 網遲 d 會陸續 post 出來。
頭像
efilm
地球會員

文章安娜琪 » 2009-05-03, 17:32

efilm 寫:其實唔太難整。你整 obj 同 route file 係唔需要識 programming。基本上只要你對 3D 座標有 d 概念就可以。而家個 route format tricky 的地方係一條軌轉彎、一條直行果 d case 要計數。

真正需要 programming 的地方係整 train 個 DLL plugin。

以前製作3D物件真係非常困難。多得大大嘅幫忙,發現3DS係可以轉做BVE嘅物件。而家我地應該可以用ZM整BVE野,甚至可
以作MM2 -> BVE單向conversion。而整路線亦可以用Routebuilder幫手。最難嘅反而可能係set signalling, animation同埋整
到條route好似Birmingham Cross City South果d路線咁令...
富蘭克林曾言,哪裡有自由哪裡就是我的祖國。沒有自由沒有自主,只有奴役的土地和國家,這國家的意義到底何在?難道國家存在的目的就是找些人在我們頭上作威作福,請人來當我們的奴隸主,讓他們把我們統治得閉聲閉氣,我們真的那麼下賤嗎?

中國並非民族國家。因此華人民族主義者當中,不認同共產黨,"中國式社會主義"和獨裁政權的"愛國者",所愛的"中國",只是一個追求在華夏土地上,出現一個公義及人權受民主跟法治保障的華人民族國家的理想。
頭像
安娜琪
土星會員

文章hkmtrhah » 2009-05-03, 17:49

efilm 寫:其實唔太難整。你整 obj 同 route file 係唔需要識 programming。基本上只要你對 3D 座標有 d 概念就可以。而家個 route format tricky 的地方係一條軌轉彎、一條直行果 d case 要計數。

以前製作3D物件真係非常困難。多得大大嘅幫忙,發現3DS係可以轉做BVE嘅物件。而家我地應該可以用ZM整BVE野,甚至可
以作MM2 -> BVE單向conversion。而整路線亦可以用Routebuilder幫手。最難嘅反而可能係set signalling, animation同埋整
到條route好似Birmingham Cross City South果d路線咁令...

(好似依部分既 content 要 cut 開新 topic 再講窩 [sosad])
其實而家 BVE/oB 同 RailSim2 都可以做雙向 conversion,即係我而家整比 BVE/oB 用既 3D Software 都係 RailSim2 Developers 用既 Metasequoia:oops:
其實膠音少少講就係,如果 D 格式係 general 既話,基本上可以多 games 共用。

而家我到左係研究 Rail Simulator 既時候了。[sosad]
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

Re: 虛構 BVE 鐵路路線

文章kirisame » 2009-05-04, 10:16

松埔也是例子之一
另外,應該是屯將線 :lol:

不過,我想英國與香港有點不同
由nwm可見,英國較多平原地區,加上郊區路段樓宇不多,obj方面比較容易(樹,樓的obj可以重用再重用)
但香港呢?就以我們屯將線為例,單是由荔景至青衣南架空路段,就要處理貨櫃碼頭,平行的長青橋,荔景附近屋村等
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章安娜琪 » 2009-05-04, 11:59

kirisame 寫:不過,我想英國與香港有點不同
由nwm可見,英國較多平原地區,加上郊區路段樓宇不多,obj方面比較容易(樹,樓的obj可以重用再重用)
但香港呢?就以我們屯將線為例,單是由荔景至青衣南架空路段,就要處理貨櫃碼頭,平行的長青橋,荔景附近屋村等

如果全地底應該易搞好多,不過有驚人地怕悶...

另外想問下BVE到目前為止係咪只能support AWS同ATC等signalling?如果想模擬SACEM或者Seltrac係咪仲未
可以?(雖然無得渣對玩家會好無癮,但係以純simulation角度來講都值得一試)

頭像
安娜琪
土星會員

文章UCR683 » 2009-05-04, 13:28

miley.cyrus 寫:另外想問下BVE到目前為止係咪只能support AWS同ATC等signalling?如果想模擬SACEM或者Seltrac係咪仲未
可以?(雖然無得渣對玩家會好無癮,但係以純simulation角度來講都值得一試)[/color]

BVE 2 就是;BVE 4則為可以設計專屬信號 dll 檔,用作一些特別功能(如TASC、ATO等)。

「香港急行」屬下的 BVE4 東鐵綫及西鐵綫測試版,本身列車檔已設計了專屬的信號 dll 檔,可模擬TBL及SelTrac信號模式;不過作者並無對外公佈使用方式。

較為接近的,則有日本的《Let's go to NAGAYO》網主設計的「泛用ATS插件」,及相關的虛構路線檔「IIYAMA Line 2060」。
說不定香港的虛構鐵路路線檔,大可採用 ATC 及 TASC 等信號模式:
因為玩家未必喜歡按掣自動行車這款駕駛模式,寧可親手駕駛列車,但有自動停站等輔助功能。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章安娜琪 » 2009-05-04, 14:40

UCR683 寫:
miley.cyrus 寫:另外想問下BVE到目前為止係咪只能support AWS同ATC等signalling?如果想模擬SACEM或者Seltrac係咪仲未
可以?(雖然無得渣對玩家會好無癮,但係以純simulation角度來講都值得一試)[/color]

BVE 2 就是;BVE 4則為可以設計專屬信號 dll 檔,用作一些特別功能(如TASC、ATO等)。

「香港急行」屬下的 BVE4 東鐵綫及西鐵綫測試版,本身列車檔已設計了專屬的信號 dll 檔,可模擬TBL及SelTrac信號模式;不過作者並無對外公佈使用方式。

較為接近的,則有日本的《Let's go to NAGAYO》網主設計的「泛用ATS插件」,及相關的虛構路線檔「IIYAMA Line 2060」。
說不定香港的虛構鐵路路線檔,大可採用 ATC 及 TASC 等信號模式:
因為玩家未必喜歡按掣自動行車這款駕駛模式,寧可親手駕駛列車,但有自動停站等輔助功能。

最後一句我也認同。不過在本人計劃的虛構鐵路裡,除新幹線路線使用歐洲標準的Moving Block ATC(或ETCS)外,就是採用Seltrac的無人駕駛地鐵(緊急時可遙控,或由列
車服務員等改為人手操作)。BVE現時的技術應該暫未能滿足我嘅需要。另外,我暫時對ETCS唔係太熟悉,不過既然openBVE係英國產品,個programmer遲早都會諗ETCS嘅
simulation,因為未來英國嘅鐵路(由其是高鐵)都會轉用ETCS...

頭像
安娜琪
土星會員

文章kirisame » 2009-05-04, 15:19

kirisame 寫:不過,我想英國與香港有點不同

如果全地底應該易搞好多,不過有驚人地怕悶...

另外想問下BVE到目前為止係咪只能support AWS同ATC等signalling?如果想模擬SACEM或者Seltrac係咪仲未
可以?(雖然無得渣對玩家會好無癮,但係以純simulation角度來講都值得一試)

其實全地底真係會好悶
條線起碼50公里長.............另外係,架空線成本其實會比地底平一d(如果唔使收地)

另外,如果你想做signalling,自己寫
或者用住個d 公用ats "扮野"
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章安娜琪 » 2009-05-04, 16:25

kirisame 寫:另外,如果你想做signalling,自己寫

其實我唔係奢求現成野,當然如果有類似嘅signalling可以改就最好,始終學寫BVE/openBVE都需要花好多時間...我反而係擔心而家
BVE無咁勁,根本唔support呢d咁複雜嘅signalling,咁就算我識寫BVE plugin都寫唔到個Seltrac出來。(不過奇怪Tony Ng個西鐵又寫
到出來嘅?)

*其實我一直以來指嘅BVE都係openBVE。我對BVE2/4無mud興趣~

頭像
安娜琪
土星會員

文章hkmtrhah » 2009-05-04, 18:42

kirisame 寫:另外,如果你想做signalling,自己寫

其實我唔係奢求現成野,當然如果有類似嘅signalling可以改就最好,始終學寫BVE/openBVE都需要花好多時間...我反而係擔心而家
BVE無咁勁,根本唔support呢d咁複雜嘅signalling,咁就算我識寫BVE plugin都寫唔到個Seltrac出來。(不過奇怪Tony Ng個西鐵又寫
到出來嘅?)

*其實我一直以來指嘅BVE都係openBVE。我對BVE2/4無mud興趣~

Tony Ng個西鐵個 DLL 呢,一早 Timon 同我講左,果個只係有純 ATO 既功能。 :oops:
而且之前Timon 都響 openBVE Discussion 同 Michelle 講左話現時 BVE 個技術做到同用到既功能實在太少,跟本上就唔可以做到好似 SelTrac LS(唔係 KCRWR ATO)咁可以有 Continous Transmission 既功能。 :oops:
http://openbve.freeforums.org/signalling-system-in-dll-file-continuous-transmission-t91.html
不過咁,如果要做到 KCRWR ATO 既功能既話都係得的。 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kirisame » 2009-05-04, 20:16

呢點真係e+先知
不過,覺唔覺open bve將一條靚線嘅要求提高左..........
1)架車唔可以再係得panel,一定要有埋車身,什至車內設計,唔係好冇引
2)d obj唔可以再用錯覺,要做成立體,否則一定穿保
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hkmtrhah » 2009-05-04, 23:46

kirisame 寫:呢點真係e+先知
不過,覺唔覺open bve將一條靚線嘅要求提高左..........
1)架車唔可以再係得panel,一定要有埋車身,什至車內設計,唔係好冇引

我覺得係 BVE 咁 Plain Panel 令到製作者「懶墮」姐。[sosad]
市面上真係除左 Flash Games 型同 BVE 係咁 Plain Panel 之外你真係好難搵到 d 大廠既 Railway Games 係咁囉,變左 openBVE 行果一步仔真係要應該行出來囉我覺得。 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章bananasims » 2009-05-05, 07:52

老實講,整 BVE 路線最煩就係重用 object
好似啲燈箱咁丫,成日要 copy & paste,然之後又要改 vertex,又要改 face,淨係呢度晒幾多時間
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章kirisame » 2009-05-05, 11:36

pcyc 寫:

我覺得係 BVE 咁 Plain Panel 令到製作者「懶墮」姐。[sosad]
市面上真係除左 Flash Games 型同 BVE 係咁 Plain Panel 之外你真係好難搵到 d 大廠既 Railway Games 係咁囉,變左 openBVE 行果一步仔真係要應該行出來囉我覺得。 :roll:

其實應該係取向唔同
你見大廠game就冇bve4咁可以開發信號
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bteonnsg » 2009-05-05, 20:32

pcyc 寫:

咁電車GO呢? :oops:
bteonnsg
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-05-05, 23:26

bteonnsg 寫:
pcyc 寫:

咁電車GO呢? :oops:

BVE 最初係模擬電車 Go! 的……[sosad] :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2009-05-05, 23:52

pcyc 寫:BVE 最初係模擬電車 Go! 的……[sosad] :oops:

結果一造之下,就衍生了日本、香港及英國這三大BVE族群!
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客