D 分數有咩用

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

D 分數有咩用

文章johnwong32000 » 2009-04-13, 18:27

EVBHK D人都傻傻地,連openBVE分數都講一餐。

列車溜後如何救車而不被扣分
麻煩了 , 現在等它開車被扣分 , 自己弄停架車又被扣分....

溜車自己又唔落好DBrake,搞到依家感ge款...

對你的回應很無言...
不想協助的請你迴避

我都好無言lo,我唔知咩叫協助lo。
同你講你又唔信,無野lo。
最後由 johnwong32000 於 2009-04-15, 11:52 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

Re: openBVE D 分數有咩用

文章hkmtrhah » 2009-04-13, 20:06

玩慣「電車 Go!」既日鐵膠用作自 J 既東西? :roll: 最多就香港會有依個情況 :lol:
至於日本同英國,都無人咁無聊。 :geek:

不過我果 d 抗日鐵膠既心態又來:
能登 寫:正式的運轉士係會停定後會馬上落EMG,以確保安全

唔該唔好拎你 d 日本知識笠落響一個「未定義」既鐵路上面 :ugeek:
再加上咩叫停定?如果你同我玩準確咁你話 0.01km/h 我都唔覺係停定,咁跟本上落 B1 Notch 就夠皮(唔得咪逐下加囉)。

多媒題教學中心學生 36 號 寫:對你的回應很無言...
不想協助的請你迴避

單刀直入,John 有話可以 Ignore (唔使理)佢的,依個都係一個解決辦法,只係你既角度硬膠姐。

不過呀 John 你又係,你都知啦,急逃大隊(EVBHK)班人「情緒第一」咖嘛,你咁講 hurt 到佢地班「弱小心靈」呀,班 MK 當然會小你啦。
哎,咪同佢地嘈嘈貢好過啦,成班人智障既。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章johnwong32000 » 2009-04-13, 23:12

pcyc 寫:玩慣「電車 Go!」既日鐵膠用作自 J 既東西? :roll: 最多就香港會有依個情況 :lol:
至於日本同英國,都無人咁無聊。 :geek:

不過我果 d 抗日鐵膠既心態又來:
能登 寫:正式的運轉士係會停定後會馬上落EMG,以確保安全

唔該唔好拎你 d 日本知識笠落響一個「未定義」既鐵路上面 :ugeek:
再加上咩叫停定?如果你同我玩準確咁你話 0.01km/h 我都唔覺係停定,咁跟本上落 B1 Notch 就夠皮(唔得咪逐下加囉)。

多媒題教學中心學生 36 號 寫:對你的回應很無言...
不想協助的請你迴避

單刀直入,John 有話可以 Ignore (唔使理)佢的,依個都係一個解決辦法,只係你既角度硬膠姐。

不過呀 John 你又係,你都知啦,急逃大隊(EVBHK)班人「情緒第一」咖嘛,你咁講 hurt 到佢地班「弱小心靈」呀,班 MK 當然會小你啦。
哎,咪同佢地嘈嘈貢好過啦,成班人智障既。

係wo ,應該唔好左住佢地潮la...
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章大大師兄 » 2009-04-13, 23:14

EVBHK 發佈:openBVE 駕駛方法

14.2 如遇上列車後溜,應立即結束遊戲,以免被扣分。
圖檔
大大師兄
地球會員

[純粹惡搞]逃生大隊發佈:openBVE 駕駛方法

文章UCR683 » 2009-04-14, 12:28

[純粹惡搞]逃生大隊發佈:openBVE 駕駛方法
  1. 開啟路線檔時,要確認是否認同「逃生大隊」所認定的版權觀念及MK理論,否則就出錯誤畫面不能運作。
  2. 瘋狂駕駛列車(即是將列車當新幹線般駕駛)不扣分。
  3. 每站路段駕駛,最高及格分數是101分!(不是總分)
  4. 不容許以ATO及TASC模式運作(因為人腦就是最好的ATO及TASC)! :twisted:
  5. 運作港鐵BVE路線前,需先確定自己是否為港鐵員工,才能運作;否則就以「非法運作港鐵設施」為由作永久停版,及移送法辦! :twisted:
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-04-14, 14:55

6. openBVE 2 發佈後,從 EVBHK 下載區下載補丁,以停用內建的下載功能。必須在 EVBHK 下載區下載路線,否則如有侵權可被永久停版。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-04-14, 15:10

7. 駕駛前必須認同 BVEHK 為 BVE、BVE Trainsim、openBVE、香港鐵路迷、香港鐵路迷組織的唯一以及絕對的香港區官方網站。 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-04-14, 16:20

8. 由於 I-Circle 不是 BVE、BVE Trainsim、openBVE、香港鐵路迷、香港鐵路迷組織的唯一及絕對香港區官方網站,嚴禁使用 I-Circle 翻譯的「港澳繁體」語言進行遊戲。如有發現,可被永久停版。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-04-14, 17:12

9. openBVE 2 發佈後,如使用網上連線駕駛功能,必需使用 EBVHK 所認可之伺服器進行遊戲,否則如有發現,可被永久停版。 :oops:
10. openBVE 2 發佈後,如想作為網上連線駕駛功能之伺服器,必需使用由 EVBHK 官方所提供之伺服器程式,否則如有發現,可被永久停版。 :oops: :oops:
11. 除 EVBHK 官方認可下,不得將 EVBHK 官方提供之伺服器程式私下以任何方式轉遞予他人使用,否則如有發現,可被永久停版。 :oops: :oops: :oops:

(9、10 係要比 EVBHK 監察你點用 :oops: :oops: :oops: :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-14, 17:55

惡搞時請注意:第 14 條一早就曝左光,係「緊急事故時的處理方法」,而 14.2 係「如遇上列車後溜,應立即結束遊戲,以免被扣分。」,唔好將佢轉左,以免自相矛盾,唔該晒。 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章b_kevin_e » 2009-04-15, 08:12

大大師兄 寫:8. 由於 I-Circle 不是 BVE、BVE Trainsim、openBVE、香港鐵路迷、香港鐵路迷組織的唯一及絕對香港區官方網站,嚴禁使用 I-Circle 翻譯的「港澳繁體」語言進行遊戲。如有發現,可被永久停版。

補充:
8a. 必須使用EVBHK廣東話版進行遊戲,下載:http://bvehk.net/viewthread.php?tid=11199&extra=page%3D1
圖檔
頭像
b_kevin_e
地球會員

文章大大師兄 » 2009-04-15, 16:37

b_kevin_e 寫:
大大師兄 寫:8. 由於 I-Circle 不是 BVE、BVE Trainsim、openBVE、香港鐵路迷、香港鐵路迷組織的唯一及絕對香港區官方網站,嚴禁使用 I-Circle 翻譯的「港澳繁體」語言進行遊戲。如有發現,可被永久停版。

補充:
8a. 必須使用EVBHK廣東話版進行遊戲,下載:http://bvehk.net/viewthread.php?tid=11199&extra=page%3D1

(圖片較大,為免造成「金剛棒」效果,請點擊連結觀看) :oops:

直頭膠到無朋友,唔該起底組出動。 :evil:
民意調查:洗唔洗搵人寫封信比 Michelle bam 左佢個 evbhk-yue?
最後由 大大師兄 於 2009-04-15, 16:59 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
大大師兄
地球會員

Re: D 分數有咩用

文章bananasims » 2009-04-15, 16:50

michelle 話整乜嘢 online 功能定乜野,我估都係 I-Circle BVE 網投得繁體中文嘅「專營權」架啦。論多人,係佢地贏。不過論態度、論貢獻,當然係 I-Circle BVE 網贏 ;)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-04-15, 17:01

bananasims 寫:michelle 話整乜嘢 online 功能定乜野,我估都係 I-Circle BVE 網投得繁體中文嘅「專營權」架啦。論多人,係佢地贏。不過論態度、論貢獻,當然係 I-Circle BVE 網贏 ;)

佢地班潮童連英文都未識寫啦,分分鐘 Michelle 都睇唔明佢地既 Goodest English :lol:
最後由 大大師兄 於 2009-04-15, 17:02 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-04-15, 17:01

大大師兄 寫:

補充:

(圖片較大,為免造成「金剛棒」效果,請點擊連結觀看) :oops:

直頭鳩到無朋友,唔該起底組出動。 :evil:
民意調查:洗唔洗搵人寫封信比 Michelle bam 左佢個 evbhk-yue?

http://openbve.freeforums.org/interface-string-hong-kong-spoken-language-cantonese-t709.html#p3369
alvin 寫:I had asked for efilm's opinion. He thought this is... ugly to have this, but I don't think so.

eFilm 唔好打我~[sosad]
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章YUNG` » 2009-04-15, 17:07

12. 要發screenshot需注意
-器材:只限Canon EOS 1Ds Mk3/Nikon D3x
-構圖:要達完美級
-影相技術和取位:要達完美級
-post screenshot上來也應該選擇合適的

否則會被痛罵/被話"真的不知醜字如何寫"

今日所感受
YUNG`
天王星會員

文章大大師兄 » 2009-04-15, 17:08

pcyc 寫:
大大師兄 寫:

補充:

http://openbve.freeforums.org/interface-string-hong-kong-spoken-language-cantonese-t709.html#p3369
alvin 寫:I had asked for efilm's opinion. He thought this is... ugly to have this, but I don't think so.

警已報。
http://www.legislation.gov.hk/blis_ind. ... enDocument
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-04-15, 17:13

大大師兄 寫:
pcyc 寫:
大大師兄 寫:(圖片較大,為免造成「金剛棒」效果,請點擊連結觀看) :oops:

警已報。
http://www.legislation.gov.hk/blis_ind. ... enDocument

自己 click 條 link 入去睇啦 9 頭 Z_Z
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2009-04-15, 17:30

bananasims 寫:michelle 話整乜嘢 online 功能定乜野

只係話過 2.0 版會整到可以直接響 openBVE 內搜尋、下載、管理已下載的檔案。因此要有網站去 host 呢 d file。但無講過話可以 online 同其他玩家一齊玩一條路線。

pcyc 寫:http://openbve.freeforums.org/interface-string-hong-kong-spoken-language-cantonese-t709.html#p3369

我只係話界面用口語好難頂(個人意見),無評論過佢個翻譯做得好唔好。
仲有,個廣州話版唔係 BVEHK 整的,係 alvinwong 整。BVEHK 官方根本就無表態話支持佢個廣州話版。所以唔可以話廣州話版 = BVEHK 專用版本

離題萬丈,lock post。 :!:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 35 位訪客