港鐵輕鐵751、507加班車(作品公告、更新)

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

Re: 有關屯門碼頭總站月台製作的問題

文章JX7452~Tadase » 2009-04-15, 18:30

Thx~
另外公佈:
BVE4-751+507特別加班車(兆康-屯門碼頭) Beta Ver1 已大致完成,將不日推出。(冇車)

有關作品是圖檔

不一定今日、聽日、下星期出,可能下個月先出。因為而家欠一個專業路線修正。
最後由 JX7452~Tadase 於 2009-04-29, 17:06 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

文章bananasims » 2009-04-15, 18:38

JX~Karitsuru 寫:Thx~
另外公佈:
BVE4-751+507特別加班車(兆康-屯門碼頭) Beta Ver1 已大致完成,將不日推出。(冇車)

有冇景? :oops:
而家 LRT 啲線除咗月台同電欖杆之外無一個有景睇
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章JX7452~Tadase » 2009-04-15, 18:54

bananasims 寫:
另外公佈:

呢個係我既第一份作品,下版[Beta Ver2]可能係兆康及屯門碼頭才有景。此版可能對閣下有稍微失望......
因為Freeobj唔識寫(已睇了「臨時站」既教學。),同本線首要目的為測試LRT係BVE4既效果。(例如轉路線display等等......)
冇車原因:列車製作者好忙。

更正:由於列車製作者以忙上加忙為由,於是表示退出製作,列車或於本線正式版(OpenBVE版)才推出。
頭像
土星會員

文章大大師兄 » 2009-04-16, 18:41

另外公佈:

751 好似有一個景:起緊既西鐵天橋 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章JX7452~Tadase » 2009-04-17, 15:06

大大師兄 寫:751 好似有一個景:起緊既西鐵天橋 :oops:

乜有出過751咩? :?
頭像
土星會員

文章大大師兄 » 2009-04-17, 15:17

JX~Karitsuru 寫:
大大師兄 寫:751 好似有一個景:起緊既西鐵天橋 :oops:

乜有出過751咩? :?

自膠,係 720 :oops:
圖檔
大大師兄
地球會員

751+507特別加班車作品公告(路線擷圖)

文章JX7452~Tadase » 2009-04-18, 19:14

路線大致整好左,今日俾大家睇下D圖先......
預計下週發佈。

注意:只適用於BVE4

兆康站
圖檔

屯門站
圖檔

市中心站
圖檔

兆禧站->屯門碼頭總站
圖檔
圖檔
頭像
土星會員

Re: 751+507特別加班車(作品公告、更新)

文章kirisame » 2009-04-20, 12:57

有冇打算轉用下輕鐵個種電杆
另外,放置free obj嘅方法唔難,我應該都教到你ge
重點係你識唔識寫,同埋有冇texture係手咁啦
另外,轉路線display指?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-04-20, 21:32

對我泥講
LRT冇景好冇癮…
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-04-20, 22:10

人仔 寫:對我泥講
LRT冇景好冇癮…

有景 lag 到震 :twisted:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-04-20, 22:11

大大師兄 寫:
LRT冇景好冇癮…

有景 lag 到震 :twisted:

lag 唔 lag 睇你點整,有景就唔一定會 lag。
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-04-20, 22:42

啲路軌起角 :cry:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章JX7452~Tadase » 2009-04-20, 22:58

kirisame 寫:有冇打算轉用下輕鐵個種電杆
另外,放置free obj嘅方法唔難,我應該都教到你ge
重點係你識唔識寫,同埋有冇texture係手咁啦
另外,轉路線display指?

輕鐵車廂有個系統可以轉換路線顯示,詳情: http://lightrail.hp.infoseek.co.jp/PIDS_OPIS.html

LRT冇景好冇癮…

bananasims 寫:啲路軌起角 :cry:

初學者作品,希望兩位包容及體諒本人。
路軌起角......25M block問題,難以寫出圓滑的彎......
頭像
土星會員

文章efilm » 2009-04-20, 23:03

JX~Karitsuru 寫:初學者作品,希望兩位包容及體諒本人。
路軌起角......25M block問題,難以寫出圓滑的彎......

有整彎軌的軟件
頭像
efilm
地球會員

文章JX7452~Tadase » 2009-04-20, 23:12

efilm 寫:有整彎軌的軟件

現有Curve10彎軌軟件,但我應改邊個數字? (未用過的...) :oops:
頭像
土星會員

文章kirisame » 2009-04-21, 13:00

現有Curve10彎軌軟件,但我應改邊個數字? (未用過的...) :oops:

日製curve rail editior都得
相對比較容易
另外要注意的是,輕鐵之軌距為1435mm,
而不是日本常用之1067mm(樓主似乎用了內房線的rail obj,內房線為jr在來線,正正使用1067mm窄軌)

不過,如果要製作pids的話
似乎得使用open bve animated obj,什至配合ats plugin
難度不比街景低啊!
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章JX7452~Tadase » 2009-04-21, 17:01

kirisame 寫:

相對比較容易
而不是日本常用之1067mm(樓主似乎用了內房線的rail obj,內房線為jr在來線,正正使用1067mm窄軌)

似乎得使用open bve animated obj,什至配合ats plugin
難度不比街景低啊!

有打入指令Route.Gauge 1435。
頭像
土星會員

文章johnwong32000 » 2009-04-26, 01:24

另外公佈:

呢個係我既第一份作品,下版[Beta Ver2]可能係兆康及屯門碼頭才有景。此版可能對閣下有稍微失望......
因為Freeobj唔識寫(已睇了「臨時站」既教學。),同本線首要目的為測試LRT係BVE4既效果。(例如轉路線display等等......)
冇車原因:列車製作者好忙。

更正:由於列車製作者以忙上加忙為由,於是表示退出製作,列車或於本線正式版(OpenBVE版)才推出。

我覺得無感快...
最快要到三、四個月後。
因為整路線係十分之費神,
加上又到考試,
相信你都有排煩。
(除非你出左黎做野...)

kirisame 寫:

相對比較容易
而不是日本常用之1067mm
(樓主似乎用了內房線的rail obj,內房線為jr在來線,正正使用1067mm窄軌)

難度不比街景低啊!

佢講ge係咪你obj用緊1067mm,要用1435mm。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章JX7452~Tadase » 2009-04-26, 13:33

johnwong32000 寫:
kirisame 寫:日製curve rail editior都得
相對比較容易
(樓主似乎用了內房線的rail obj,內房線為jr在來線,正正使用1067mm窄軌)

難度不比街景低啊!

係,於是我寫左“Route.Gauge 1435"呢個指令。
頭像
土星會員

文章hkmtrhah » 2009-04-26, 14:15

johnwong32000 寫:
kirisame 寫:日製curve rail editior都得
相對比較容易

難度不比街景低啊!

係,於是我寫左“Route.Gauge 1435"呢個指令。

Object 還 Object,Route.Gauge 還 Route.Gauge,句 Route.Gauge 只係用來比 BVE/openBVE 去計 D 物理效果出來(Flange 聲、反車等)而唔係用來比 Object 變做 1435 mm Rail,因為個 Obejct set 死左係 1076mm。
總之就換過個 Rail Object 啦。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

上一頁下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客