東涌線 出事啦…

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

東涌線 出事啦…

文章人仔 » 2009-03-23, 20:25

今日玩東涌線
發現安全系統失效
仲有佢架A-Train都有問題
頭像
人仔
金星會員

Re: 東涌線 出事啦…

文章kirisame » 2009-03-23, 21:10

......................
東涌線架車係OPEN BVE一直有問題-個BRAKE死都唔肯RELEASE架
安全系統-你指咩先?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2009-03-23, 21:27

kirisame 寫:......................
東涌線架車係OPEN BVE一直有問題-個BRAKE死都唔肯RELEASE架
安全系統-你指咩先?

限速哥方面
個速度唔岩…
佢應該係110km/h
但係openbve入面可以去到140km/h左右
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-23, 21:29

人仔 寫:今日玩東涌線
發現安全系統失效
仲有佢架A-Train都有問題

Train.dat 設定有問題 8-)
Fake HK 又用埋垃圾偽系統 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-23, 21:30

人仔 寫:
kirisame 寫:......................
安全系統-你指咩先?

限速哥方面
個速度唔岩…
佢應該係110km/h
但係openbve入面可以去到140km/h左右

跟本 Fake Hk 整條線既人都無真係認識條線,咁咪寫錯囉 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章人仔 » 2009-03-23, 21:50

講開
pa把聲
識得變聲ge :?:
頭像
人仔
金星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-23, 22:03

人仔 寫:講開
pa把聲

http://openbve.uuuq.com/en/develop/information_soundformats.html #bye#
再睇一睇堆 PA 係用咩 format? :P
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2009-03-23, 22:16

pcyc 寫:
人仔 寫:講開
pa把聲

http://openbve.uuuq.com/en/develop/information_soundformats.html #bye#
再睇一睇堆 PA 係用咩 format? :P

仲有一樣野要留意(雖然唔關今次呢個 case)
Stereo sounds whose two channels are 180° degrees out of phase are subject to destructive interference and will not be audible.

因為 openBVE 係會將 d 聲用 surround sound 來播,唔係以前傳統的雙聲道。為左要令到 d 聲係 3D 咁播,openBVE 會將所有雙聲道的聲轉晒做單聲道。問題就係呢道,如果個 file 的 2 條聲道個 wave 係 180°out of phase 的話,會有 destructive interference 出現,即係會完全抵消,無聲出。

所以如果發現應該有聲時無聲的話請自已將果 d file 轉返晒做單聲道。
頭像
efilm
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客