BVE 沙紅綫+東鐵綫出左la

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

BVE 沙紅綫+東鐵綫出左la

文章johnwong32000 » 2009-03-23, 16:24

圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

Re: BVE 沙紅綫+東鐵綫出左la

文章efilm » 2009-03-23, 17:44

幫你 cap 左幾張 screenshot :oops:

乜點解到站會有音樂?
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2009-03-23, 19:28

洗唔洗 host 喺 IC?
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2009-03-23, 19:34

唔記得 send 返個 Readme PDF 比你添 :mrgreen:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2009-03-23, 20:13

pcyc 寫:唔記得 send 返個 Readme PDF 比你添 :mrgreen:

我想講個 Readme 打錯我個名 :oops:
同埋點解唔去 BVEHK post 的?
頭像
efilm
地球會員

文章johnwong32000 » 2009-03-24, 10:09

bananasims 寫:洗唔洗 host 喺 IC?

如果個近畿網站可以host響IC ,我肯ga.
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
木星會員

文章johnwong32000 » 2009-03-24, 10:11

johnwong32000 寫:

efilm 寫:
pcyc 寫:唔記得 send 返個 Readme PDF 比你添 :mrgreen:

我想講個 Readme 打錯我個名 :oops:
同埋點解唔去 BVEHK post 的?

係咩,SORRY,唔好意思,不過大家知道係邊個就得la

VBEHK唔記得姐,唔係唔post
圖檔
頭像
木星會員

文章bananasims » 2009-03-24, 10:13

johnwong32000 寫:

我可以比你 host,你 MSN add 我: bananasims@hotmail.com
不過我尋日都 ADD 咗你,睇下有冇
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章a252 » 2009-03-24, 10:43

Is that for bve2 or bve4?
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-24, 17:44

a252 寫:Is that for bve2 or bve4?

沙紅線:BVE2
東鐵線:BVE4
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2009-03-24, 17:59

Let's go to NAGAYO有個泛用ATS Plugin,有支援TASC,東鐵線可能用得著。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章efilm » 2009-03-26, 17:07

而家 johnwong 領晒野:
http://www.bvehk.net/viewthread.php?tid ... ra=&page=3

不過今次件事發現 potato 係有語癌 :oops:
rights map.jpg

我懷疑 potato 佢都唔知自已響度講乜,人地蘇施黃就話聽到「口感」就觸動神經,呢舊 potato 睇到「CC」、「版權」就觸動神經。 :lol:
而家神又係佢,鬼又係佢。佢地班人玩晒。 :evil:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

文章UCR683 » 2009-03-26, 17:27

我的意見:
似乎「薯仔」不肯負起授權責任,以為自己的創作了不起,下次找其他人好過!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-03-26, 18:26

efilm 寫:而家 johnwong 領晒野:
http://www.bvehk.net/viewthread.php?tid ... ra=&page=3

不過今次件事發現 potato 係有語癌 :oops:
rights map.jpg

我懷疑 potato 佢都唔知自已響度講乜,人地蘇施黃就話聽到「口感」就觸動神經,呢舊 potato 睇到「CC」、「版權」就觸動神經。 :lol:
而家神又係佢,鬼又係佢。佢地班人玩晒。 :evil:

份關係圖我做左,比港急話無問題,但語癌薯同喂你醃就話有問題 #insane#,咪幾清楚 #insane#
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-26, 23:26

只是忘記了放在這兒而己。

下載路線: 屏敝byStephen
下載物件: 屏敝byStephen
下載聲音: 屏敝byStephen
下載港鐵列車: 屏敝byStephen

Kinkidt

圖檔
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-03-27, 12:20

大大師兄 寫:
只是忘記了放在這兒而己。

下載路線: 屏敝byStephen
下載物件: 屏敝byStephen
下載聲音: 屏敝byStephen
下載港鐵列車: 屏敝byStephen

Kinkidt

圖檔

hide link 都唔可以話係錯。

http://www.bvehk.net/viewthread.php?tid ... 4#pid95519
無啦啦有 dickson35 同埋 katoru 呢 2 個外行人唔知頭唔知路走入來插嘴。

呢條咁的沙紅線本身已經係垃圾,拎去賣的話搵鬼買。但 potato 死要面,hkmtrhah 畀張簡單的關係圖畀佢 confirm 下,點知佢又回 d 內容一舊舊,都唔知佢想點,又話咩唔接受又盛。人地港急一睇張圖就話 ok,果舊 potato + Willyip 係都要 full list。之後 hkmtrhah 晒左幾粒鐘整個 list 出來。我睇死班人開左之後都唔知乜係 MD5,個 list 又水蛇春咁長,開到個 PDF file 就算。不過神奇的係 potato 咁快就話唔追究。

唔講都唔留意,bnn 話返畀我聽原來 potato + Willyip 將「CC,Creative Commons」寫做「common creative」。 :o 的確今次 johnwong 係做錯左,但果 2 個外行人就唔好立亂插嘴,落井下石。
個 dickson35 + katoru 我睇佢地根本就唔識整 BVE 的野,就話要 hkmtrhah 個 list 要出個 percentage 畀佢睇睇下各人的 BVE 製作功力。呢條咁垃圾的野拎來改都唔會改到曉飛,如果係都要夾硬話要「改」的話,咁差唔多要將全部的野都「改」過晒。換句話講,係重新整過。人地個原意都係想 update 返 d 野,而唔係重新同佢整過。其實 johnwong 果 d documentation 除左版權果度有 d 問題之外,其他都無乜大問題。可能係佢地未見過咁靚的排版 :oops: (雖然唔係話真係好靚,但內容的充實程度、封面果 d 都整得好過香港其他 bve 線)。或者咁講,香港 d BVE 唔太著重包裝,但又無乜內涵。
仲有,佢地無睇過語癌薯封關係圖 PM reply 就話 hkmtrhah 語文水平差、態度差。差果個係 potato,唔係 hkmtrhah。

dickson35 寫:其實還有一件事件就是那些PDF readme也要解釋一下,但今晚給兩位睡多一點,想清楚還有什麼未公開留待明天再打。

佢當佢自已係邊個?搶左人地 tkpnsip 個對白。 :lol:

我地實支持你地兩個的! ;) 搞掂晒而家 d 野之後,日後整 d 令佢地大跌眼鏡的野佢地睇下。 :lol:
頭像
efilm
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-27, 18:16

我已經響頭先發左「遺言」,大家隨便睇:
原帖由 dickson35 於 27-3-2009 00:52 發表

快睡了,上來看看怎樣

PDF內檔案就是整個作品的全部?包含了列車檔?

能不能告訴大家入面總數量?各人在這個作品擁有權所佔多少百分比?
當中沒有CC是不是單純借用而不具CC轉移?

你自己數,我沒有責任去進行這個工作。
還有的是,發現閣下經常都會對一些「大事」發表閣下的「偉論」,我也看過不少,可以說,句句都「有骨」,正如商業電台前 DJ 「啊喱」般。

原帖由 dickson35 於 27-3-2009 00:52 發表
三:作品分工,來源問題欠奉
整份作品全線由Johnwong兄製作還是有人幫手?整個readme也看不清誰去負責。
突然hkmtrhah會彈出來說有部分的地方他有去弄?究竟弄什麽地方? readme沒看到。
如不是後續出現CC及法律責任問題,相信沒人會知原來hkmtrhah沒有作路線編寫,
只有負責說明的 PDF 輸出及進行排版。
個人意見:借用人家時不列出CC條款但後來擅自更改,法律上可視為無效及毀約
沒列清CC使用範圍及除外條款可知影響甚大
另外今次這事情可以給Johnwong領略"用人"的重要性,有福同享..有難就會不會同當?

如果是如此,那麼我一早就會深潛,還會繼續忍受各人的猛烈轟炸?還會在深夜 11 時,冒著給我家人責罵的「危險」,「打死」都要致電給 johnwong3200020 跟他商談此事件?

閣下連真相是如何也不知道,就亂下結論,實在當當事人澄清閣下之謬論時,豈不是掉閣下自己的面子?

原帖由 katoru 於 27-3-2009 01:44 發表
很久沒有上來了,這陣的工作忙到停不下來,但看見這文,實在不得不回。

到現時樓主johnwong3200020兄還未出來解釋,好像潛了水一樣。而hkmtraha兄就不斷解釋,由最初說[有部分的地方有幫忙的],直至potato ...

閣下可能不明白,johnwong3200020由在本網站公開下載連結後起已經要做回他自己的公事,唯有我本人代他的工作,因此由 potato 和 Willyip3 要求 johnwong3200020 交代原因時一直就只有本人代他發言。
加上,如果本人不作發言,你們一眾人士都會說我(或)和 johnwong3200020 正在潛水,想逃避此事,如果本人不斷發言,又會給你們一眾人說我在掩息事件,那麼我有什麼可做?我唯有「踩著鋼線」般,在兩者之間取得平衡。
說真的,我本身在現實還是在網絡上任何情況下我都已經受著非一般人可承受的極大的壓力,再加上我要面對此事件,我不當面罵人已可謂幸運。

原帖由 katoru 於 27-3-2009 01:44 發表
未知hkmtrhah兄小學畢業了嗎?如果已畢了的話,相信新一代部份年青人的文筆水平可以用可悲的來說,看來未出過社會做事的人,思想還是未成長。

已畢業,正讀中三,而這篇文不是我作的。不過小弟認為,閣下既然認為這篇文這麼幼稚,那請閣下出來顯醜,以免大家認為閣下喜歡「抽水」。
不過,我相信閣下把以上的一行文字,又會給閣下 quote 起來,又拿 dickson35 的那句「有福同享,有難同當」的那句,再抽一輪水。

不過我講實話又有什麼問題?

本人一直在此論壇不斷見到大家一直都喜歡向其他人「為鬧而鬧」,尤其 C1 區極之嚴重,不過今次在此事見得到的是,似乎有部分人極度喜歡向他人刺針,什至當作此為喜好之一,既然「近朱者赤,近墨者黑」,我想如果我一直仍然在此地方長留,到出到社會工作事,一定給他人針對的,既然如此,那就當作此篇文章作為我在本論壇的最後一篇文章,日後只會觀看此壇情況,而不會再發文、回文。

如此,在此擱筆。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章willyip3 » 2009-03-27, 20:24

那麼我過來說幾句話.

首先唔好意思. 講錯了cc 做common creative.

其次, 是次事件的確上,是有人做錯了東西,儘管原創物品製作很差,但以現時大眾認識的版權概念去思考, 去改別人的東西,應先得到原作者批准. 這不會錯的,

第三, 那條東鐵線的檔案不是我本人擁有,事由有人向我查詢,本人認為有需要公開表示今次事件的bve路線和港鐵之最的製作人員並無關係和對侵犯港鐵之最的bve路線版權感到反感. 現時我的工作已經做完,其餘某某人和potato 之間的問題, 本人不作理會.

另外 , 給hkmtrhah: ,這是善意的批評,老實講,我個人覺得你的關係圖有點兒過於簡單. 過往我見到不少例子就是說話或表示過於簡單,造成不必要的誤會.
不論在工作或是日常說話, 多一點解釋對各人都會有好處.

最後, 我如過往在前bve專區, 前期 bvehk 都擔任有關工作時候一樣 ,向來以平衡各方面之利益,以"以和為貴"的宗旨處理糾紛,希望今次大家也是和氣收場
willyip3

文章hkmtrhah » 2009-03-27, 21:19

willyip3 寫:另外 , 給hkmtrhah: ,這是善意的批評,老實講,我個人覺得你的關係圖有點兒過於簡單. 過往我見到不少例子就是說話或表示過於簡單,造成不必要的誤會.

咁我都想解釋返,其實你係覺得人地個圖係真係太簡單,咁你講出來既時候,你都可以有兩種唔同既講法:
你個圖太簡單。

你個圖可以詳細 d。

其實你睇返我咁樣寫左兩個唔同既講法,就知道我想講咩。 ;)

willyip3 寫:第三, 那條東鐵線的檔案不是我本人擁有,事由有人向我查詢,本人認為有需要公開表示今次事件的bve路線和港鐵之最的製作人員並無關係和對侵犯港鐵之最的bve路線版權感到反感.
依個明白,可能係我地同你地之間可能響溝通上有地方不足。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-03-27, 21:33

pcyc 寫:
willyip3 寫:另外 , 給hkmtrhah: ,這是善意的批評,老實講,我個人覺得你的關係圖有點兒過於簡單. 過往我見到不少例子就是說話或表示過於簡單,造成不必要的誤會.

咁我都想解釋返,其實你係覺得人地個圖係真係太簡單,咁你講出來既時候,你都可以有兩種唔同既講法:
你個圖太簡單。

你個圖可以詳細 d。

其實你睇返我咁樣寫左兩個唔同既講法,就知道我想講咩。 ;)

不過睇見你當時無 reply 返我,係語癌薯 reply 返我,但佢態度極之 strict(係人都知係因為佢未聽到我道歉就班好_勁啦 [369]),咁於是就因為語癌薯佢既出位文筆,咁我咪當賣你都係咁串囉。

語癌薯正_街。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客