一個怪現象

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

一個怪現象

文章efilm » 2009-03-18, 21:07

既然都無得 dl,都唔畀人私傳。 :oops:

其實港台(香港+台灣,主要係香港)的 BVE 界都有唔少問題。
  • 有 d 人想學整,但無人教
  • 玩果 d 人問來問去都係呢 d 問題
  • 畀意見畀左等於冇畀,因為只係識話「好靚」,但又無講點靚法,根本就對整果個人無乜幫助
  • 識的人又唔點教人
  • 唔肯去學 / 試新野
暫時數到咁多。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
efilm
地球會員

Re: 一個怪現象

文章UCR683 » 2009-03-19, 13:08

我的意見:
  • 共享創意(Creative Commons)雖然有推廣,但仍未普遍至一眾網民。
  • 港台兩地造BVE檔案的人士,大多只是炫耀自己擁有編程的實力;估計這些人士都是「90後」的人。
  • 這些人士都不肯用心學英文和嘗試翻譯,以致無法得悉openBVE 討論區的狀況。例子:署名RealHK的網民,問如何創建openBVE路線檔。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 00:16

都係果句:有個 WYSIWYG 既 Editor 會好好多。RouteBuilder 其實適合 beginner 架,不過佢係香港唔普及。

唔係 Major Point,不過相信會吸引番一 d 放棄左 BVE 既人:唔好咁 lag 機。加多少少 details 就 lag 到爆,咁一係就砌超級電腦,一係就整到無咁像真 (然後比班 EVBHK 潮童插)。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章efilm » 2009-03-20, 00:21

大大師兄 寫:都係果句:有個 WYSIWYG 既 Editor 會好好多。RouteBuilder 其實適合 beginner 架,不過佢係香港唔普及。

唔係 Major Point,不過相信會吸引番一 d 放棄左 BVE 既人:唔好咁 lag 機。加多少少 details 就 lag 到爆,咁一係就砌超級電腦,一係就整到無咁像真 (然後比班 EVBHK 潮童插)。

http://openbve.freeforums.org/viewtopic.php?f=20&t=540
michelle 寫:But as I have been realizing over the past months, there does not seem to be much of an interest for a new route format anyway, so I assume that hand-coding works sufficiently well for most developers even with the current limitations.

似乎真係無意整 WYSIWYG 的 IDE。睇來真係好難扭轉倒金字塔的局面。呢篇文講的情況同香港都好似:
http://openbve.freeforums.org/a-new-yea ... html#p2124

其實而家 openBVE 都加左 d 新的功能,好似車外的視野同埋 animated object,只係有無人肯學。而家的情況係舊的人唔想學;新的人想學又唔知點學起。

對比起其他 3D game,openBVE 都真係幾易 lag。人地 d game 的 3D 模咁多 face 都唔 lag 但係 openBVE 就好易 lag。

其實 BVEHK 班人都應該係飢不擇食,唔理質素係點都照玩。唔知佢地係無乜點睇過外國 d 線/車定係鍾情本地的線/車。如果香港有人整左條用左 openBVE 的主要新功能的路線同埋對應的車,而且整得 ok 靚的話(大約係港急果個西鐵咁的水準),咁 d 人應該會對 openBVE 刮目相看。 ;)
頭像
efilm
地球會員

文章kirisame » 2009-03-20, 13:11

冇計啦
1)係香港應該比較少人接獲英國路線啦,唔知出面咩水平
2)哈日好多,但日本線好多膠級製作,內房線水準都冇個d...........好多09製作仲係bve2水平lo
3)香港冇咩人做ats programming,港急以外坑口算係唯一
4)支援完全唔夠,就以我為例,接觸efilm之前完全係盲摸,同efilm佢地有聯絡就好..........少少
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章大大師兄 » 2009-03-20, 16:53

efilm 寫:
大大師兄 寫:都係果句:有個 WYSIWYG 既 Editor 會好好多。RouteBuilder 其實適合 beginner 架,不過佢係香港唔普及。

http://openbve.freeforums.org/viewtopic.php?f=20&t=540
michelle 寫:But as I have been realizing over the past months, there does not seem to be much of an interest for a new route format anyway, so I assume that hand-coding works sufficiently well for most developers even with the current limitations.

似乎真係無意整 WYSIWYG 的 IDE。睇來真係好難扭轉倒金字塔的局面。呢篇文講的情況同香港都好似:
http://openbve.freeforums.org/a-new-yea ... html#p2124

其實而家 openBVE 都加左 d 新的功能,好似車外的視野同埋 animated object,只係有無人肯學。而家的情況係舊的人唔想學;新的人想學又唔知點學起。

對比起其他 3D game,openBVE 都真係幾易 lag。人地 d game 的 3D 模咁多 face 都唔 lag 但係 openBVE 就好易 lag。

其實 BVEHK 班人都應該係飢不擇食,唔理質素係點都照玩。唔知佢地係無乜點睇過外國 d 線/車定係鍾情本地的線/車。如果香港有人整左條用左 openBVE 的主要新功能的路線同埋對應的車,而且整得 ok 靚的話(大約係港急果個西鐵咁的水準),咁 d 人應該會對 openBVE 刮目相看。 ;)

期待你條后海灣線。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章johnwong32000 » 2009-03-30, 17:01

kirisame 寫:冇計啦
1)係香港應該比較少人接獲英國路線啦,唔知出面咩水平
2)哈日好多,但日本線好多膠級製作,內房線水準都冇個d...........好多09製作仲係bve2水平lo
3)香港冇咩人做ats programming,港急以外坑口算係唯一
4)支援完全唔夠,就以我為例,接觸efilm之前完全係盲摸,同efilm佢地有聯絡就好..........少少

首先,爬舊文係唔好ge行為,大家千奇唔好學。
又講下我D睇法先~

1)英國路線?無野ge,係D麻瓜唔睇說明書,之後唔識,自己找麻煩,咪唔睇lo。
出番份"說明文",promote 下 ,做大佢,應該ok。

2)完全同意。
3)其實冇咩人寫係正常,因為大家都唔識寫程式。
4)臨時站係一個支援例子,不過對小學生黎講好難明。

如果有錯請指正,謝謝。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:GaryBoy 和 27 位訪客