香港的 ATS plugin

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

香港的 ATS plugin

文章kirisame » 2008-11-07, 16:48

UCR683 寫:可以試試下載「IIYAMA Line 2060」—一個虛構的科幻路線檔。
http://notsuki.hp.infoseek.co.jp/oha/bv ... index.html

主網站 ( http://notsuki.hp.infoseek.co.jp/oha/index.html )是提供叫「泛用ATS插件(Plugin)」。
如果能用於BVE4香港軌道系統路線的開發,可能會很好。

其實泛用ats去做日本路線都唔錯
易用好多,但冇外國個種咁多功能
不過,香港好快會有通用seltrac ats plugin
適用於大多數vr路線/seltrac信號系統真實路線
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

Re: 香港的 ATS plugin

文章hkmtrhah » 2008-11-07, 23:44

kirisame 寫:
UCR683 寫:可以試試下載「IIYAMA Line 2060」—一個虛構的科幻路線檔。
http://notsuki.hp.infoseek.co.jp/oha/bv ... index.html

主網站 ( http://notsuki.hp.infoseek.co.jp/oha/index.html )是提供叫「泛用ATS插件(Plugin)」。
如果能用於BVE4香港軌道系統路線的開發,可能會很好。

其實泛用ats去做日本路線都唔錯
易用好多,但冇外國個種咁多功能
不過,香港好快會有通用seltrac ats plugin
適用於大多數vr路線/seltrac信號系統真實路線

咁你又唔好睇到我咁勁, 重有既係每條鐵路都未必係用同一隻訊號系統, 而且係 Plugin for Train 而唔係 Plugin for SigSys (Signaling System) 又或諸如此類、諸如此類, 所以要係做到泛用(港:通用)就一定地係無可能, 一定係有少少野要改
難都我地 China-Hong Kong Metro 既 ch01-alpha 同 New Railway 個 Super-Flyer City Train 一樣?
無可能格, Wiper, CCTV, TIS, Permitted Speed Pressure , 諸如此類、諸如此類, 都唔同啦
連車既 Brake 係 -n m/s/s 都唔同....
所以要真係有General Plugin, 真係留返比RealHK 班 BVE2 都上腦班友自己玩啦 :@ (邀功王, 自己羅彩, 又小畫家到加零壹咁)
咪話我同港急個 Timothy Lee 唔教人寫 plugin
之前同佢傾過
Timothy:「跟本d Plugin 好多野都係要自己喪試, 睇書最多都係查 syntax, 所以點解我都唔想教人就係咁解。」(句子已經過整理)

------------------------------------------------------------------------------------------澄清於 2008年11月08日 下午 01:45, 由 Timothy 傳送過來

viewtopic.php?f=112&t=8538
umm...未免太斷章取義了吧 orz
我意思係,我只係唔想由basic開始教人寫programme;
反而教一個有programming knowledge既人去develop一套BVE用既plug-in就ok
我既角色唔係progaramming teacher,
而係BVE plug-in/add-on developer
最後由 hkmtrhah 於 2008-11-09, 11:12 編輯,總共編輯了 2 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2008-11-07, 23:55

我的意見:
那些編程者的思維,難以解決一些列車插件的控制問題。
唯有繼續跟進openBVE 原作者的程式發展日誌,摸索發展自己團隊研發的列車插件。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章efilm » 2008-11-08, 14:03

pcyc 寫:所以要真係有General Plugin, 真係留返比RealHK 班 BVE2 都上腦班友自己玩啦 :@ (邀功王, 自己羅彩, 又小畫家到加零壹咁)

其實都有幾個 dll 可以畀人用,不過唔係個個都有 ATO。唔知佢地係咪一定要有 ATO 先至叫 plugin。我而家都係用緊 OS_ATS(遲 d 會轉用 hkmtrhah 果個),都加到唔少功能,好玩 d。我記得以前 bvehk 有人將 m-train 裝 OS_ATS,雖然好多 error(因為只係 copy & paste OS_ATS 個 demo 車 file 改小小就出),但都算有加功能。可能大家都係貪 BVE 2 有個停車尺,所以 d 人都係鍾意 BVE 2 多 d。可能又係因為咁的原因,BVE 4 的路線一路都好少,就搞到 BVE 2 呢個過時的版本而家仲有咁多人玩。

同埋整 bve 4 plugin 要識 C/C++,唔係個個都識。可能要等 openBVE 到時個新 language 先會有多 d plugin。

pcyc 寫:咪話我同港急個 Timothy Lee 唔教人寫 plugin
之前同佢傾過
Timothy:「跟本d Plugin 好多野都係要自己喪試, 睇書最多都係查 syntax, 所以點解我都唔想教人就係咁解。」(句子已經過整理)

其實都可以講下整果時有咩要留意的地方、心得果 d。教 syntax / function 就一定冇可能,呢 d 應該係自已查書 / 網。
介紹個網:http://www.cplusplus.com/,不過可能大家都知道。 :oops:
UCR683 寫:那些編程者的思維,難以解決一些列車插件的控制問題。

你點知人地 programming 掂唔掂?

http://openbve.freeforums.org/rotation- ... html#p1649
正話睇到,係咪意味著就來可以出 1.0? :P
頭像
efilm
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客