BVE Bus

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

BVE Bus

文章efilm » 2008-10-19, 00:13

大家都知道 BVE 係模擬駕駛鐵路的遊戲
不過有人將佢整做汽車:

幾得意咁 :)

聽講以前香港話有人研究過用 BVE 去整巴士路線,不過整唔成,但就學左 d 野。我記得係話學左反光路軌,不過都唔知係點整。外國有人整過 BVE Bus/汽車的路線,不過都係測試用。呢個就幾年前都而家都係話整緊,而家應該都冇整到:
http://joshimsbveroutes.gamehorizons.net/bus/index.html

不過整出來都唔係咁好玩,冇得自已 cut 線
不過話時話,香港的 BVE 好耐都冇野出咁,最近都係得 simon 翻新下 d file 同埋 Tin post 左幾張圖,其他人唔見晒。 :roll:
頭像
efilm
地球會員

Re: BVE Bus

文章Andy » 2008-10-19, 10:39

如果真係出嘅.
一定悶死 :oops: :oops:
圖檔
Andy
金星會員

文章bananasims » 2008-10-19, 14:30

三年前我整過 72X,求其用 PhotoImpact 整柏景灣總站
不過 object 成日有問題(知咩事,我無用 128, 256... size 既圖),唔想再搞,最後都只係搞咗個總站
之前剷機啲 file 無晒
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2008-10-19, 21:22

與其整BVE Bus,倒不如整個導軌巴士(Guided Busway)版本,又或者是無軌電車版本。
參考網站:
http://www.t-netsurf.com/ichiban/guidewaybus/ (名古屋導軌巴士)
http://hk.youtube.com/watch?v=YUsMlEf8Sk8 (Cambridgeshire Guided Busway)
http://hk.youtube.com/watch?v=qC5t08-UY8Y (Building the Cambridgeshire Guided Busway)
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章人仔 » 2008-10-19, 21:42

無軌電車係可以好似巴士咁行ga....
名古屋哥條好似係半導軌泥..
頭像
人仔
金星會員

文章UCR683 » 2008-10-19, 22:32

上述的導軌巴士,是採用側壁導引的。
在BVE上,車輛(包括列車)只能限制於軌道上行駛;樓主轉載的openBVE影片便是一例。
頭像
UCR683
火星會員

文章kirisame » 2008-11-06, 12:55

efilm 寫:大家都知道 BVE 係模擬駕駛鐵路的遊戲
不過有人將佢整做汽車:

幾得意咁 :)

聽講以前香港話有人研究過用 BVE 去整巴士路線,不過整唔成,但就學左 d 野。我記得係話學左反光路軌,不過都唔知係點整。外國有人整過 BVE Bus/汽車的路線,不過都係測試用。呢個就幾年前都而家都係話整緊,而家應該都冇整到:
http://joshimsbveroutes.gamehorizons.net/bus/index.html

不過整出來都唔係咁好玩,冇得自已 cut 線
不過話時話,香港的 BVE 好耐都冇野出咁,最近都係得 simon 翻新下 d file 同埋 Tin post 左幾張圖,其他人唔見晒。 :roll:

日本有人之前都做過bve bus

話說香港bve近來真係冇咩野出.........港急個東鐵線到e+都未ok,港鐵之最死左,efilm你由唔整線,我條線未搞好
點會有野出?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章UCR683 » 2008-11-07, 22:59

kirisame 寫:
日本有人之前都做過bve bus

那個BVE Bus是叫「ゆとりーとライン(Yutorito Line)」,放了在這個網站的「モノレール・新交通システム等(單軌‧新交統系統)」分頁。
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2008-11-18, 03:15

Joshim's BVE 果邊重有埋 DLR (Dockland Light Railway), 有無玩?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2008-11-18, 17:51

pcyc 寫:

Joshim's BVE 果邊重有埋 DLR (Dockland Light Railway), 有無玩?

好耐之前有玩過
頭像
efilm
地球會員

文章小庭=] » 2008-11-18, 21:06

D圖全部自己畫 :P :P
小庭=]

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 58 位訪客