大家睇好 BVE Trainsim 5 定 openBVE?

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

大家睇好 BVE Trainsim 5 定 openBVE?

BVE Trainsim 5
6%
openBVE
82%
唔睇好兩個,認為 BVE 2/4 繼續流行
12%

總投票數 : 17

文章efilm » 2008-10-11, 11:08

按照 openBVE 的開發路線圖,openBVE 會響 10 月出 1.0 版。BVE 5 果邊就得個 blog 來發布新消息,意見可能因為咁而範圍窄左。同埋 BVE 5 冇講大概幾時出,個網又得日文,都唔知佢搞緊乜。大家睇好 BVE 5 定 openBVE? :)

我就睇好 openBVE,話晒佢 open-source,如果 michelle 有日話唔整的話,咁其他人都可以同佢繼續出新版,唔洗好似 BVE 4 咁等左咁耐都冇新版,仲以為唔再出。同埋 openBVE 係可以 cross-platform,可以響其他 OS 都玩到,可能到時有多 d 人玩。不過我幾鍾意 BVE 5 果隻路線檔 syntax,有 d 似 ActionScript / JS。睇落都幾舒服,冇 CSV 咁難睇(CSV 果 d 分號搞到好難睇)。

最近 openBVE 官網出左個 Some common myths and misinformation about openBVE,大家可以睇下,有 d 似 IC BVE 網果 d Wrong Concepts :D
http://openbve.zxq.net/en/myths.html
頭像
efilm
地球會員

Re: 大家睇好 BVE Trainsim 5 定 openBVE?

文章Andy » 2008-10-11, 12:43

似乎呢家冇咩新作品出現..
我諗冇乜人會轉玩openbve
圖檔
Andy
金星會員

Re: 大家睇好 BVE Trainsim 5 定 openBVE?

文章efilm » 2008-10-11, 12:46

openBVE 係玩到 BVE 2 同 BVE 4 的路線
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2008-10-11, 14:25

e+睇上去好似仲係不完全兼容4同2 d線
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2008-10-11, 14:43

完全兼用就唔一定,不過至少開到
例如九廣西鐵屯門至南昌既月台幕門無透明,不過講速度真係快過 BVE 2 好多
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2008-10-11, 15:05

bananasims 寫:完全兼用就唔一定,不過至少開到
例如九廣西鐵屯門至南昌既月台幕門無透明,不過講速度真係快過 BVE 2 好多

退地係關整 object 的人事,唔關 openBVE 事
openBVE 執正來做,係 BVE Trainsim 唔係咁嚴格。
頭像
efilm
地球會員

文章人仔 » 2008-10-12, 11:15

速度真係一流 ;)
玩港島線好快就開到
最good就係佢唔洗安都有得玩 :!:
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2008-10-12, 17:14

openBVE 0.9 版已經出左 :)
下載:
http://openbve.zxq.net/downloads.html

下載前請睇下佢個 notes 同埋 Default keyboard assignment :!:
頭像
efilm
地球會員

文章UCR683 » 2008-10-12, 21:16

我覺得 BVE 5 還是在日本玩家為導向;OpenBVE則以歐美玩家為導向。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2008-10-13, 18:33

UCR683 寫:我覺得 BVE 5 還是在日本玩家為導向;OpenBVE則以歐美玩家為導向。

其實 openBVE 係對住全球既玩家先真, 而 BVE 呢就仍然係專設計比 內房線佢自己用。
我無誇張, 講真如果我對於 "Railway Simulating" 依樣野呢你要我揀 BVE 定 openBVE, 我就一定係 openBVE

(官方既寫法係 openBVE 而唔係 OpenBVE)

丫係, 最近 (其實都唔係最近架啦) 我就開始整 openBVE/bve4/RailSim2 版用既 千九/千九五/KSR991(991 我暫時唔會) 既模, 聽日開新主題貼相比大家開下眼界。

圖檔
美國喔!
最後由 hkmtrhah 於 2008-10-14, 18:02 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2008-10-13, 22:00

張圖死圖

呀,唔記得同大家講,我地 I-Circle BVE 網開始翻譯香港版(香港繁中)的 openBVE 介面語言。 :D
咦,UCR683 你係咪就係 openBVE 討論區果個話譯做台灣正體中文的 UCR683?
頭像
efilm
地球會員

文章UCR683 » 2008-10-14, 20:53

efilm 寫:咦,UCR683 你係咪就係 openBVE 討論區果個話譯做台灣正體中文的 UCR683?

我就是了,因為我也正在翻譯英文的語系檔,為台灣正體中文。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 18 位訪客