MTR M-Train 行走音/其他音效

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

MTR M-Train 行走音/其他音效

文章hkmtrhah » 2015-05-17, 01:04

註:我覺得 Simon Man 由始至終都冇修正過 BVE2 時代條 TKL 下行嘅 Curve Radii、Cants 同坡度,所以我自己執過嚟,遲啲 post 有咩改到。

有啲聲係我自己另外用 DLL 去做嘅 SFX 嚟,所以你哋玩未必有呢啲聲聽。舊嘢遲啲會 sub-module link 落去
啲聲好多都係用我支 ZOOM 嘅咪錄出嚟,執過好耐吓先執得叫做似似地樣。
車門 PA 未得閒 / $$$ 出街錄新版,可能呢年尾鬆動啲會再執過。

https://github.com/hkgsherlock/openbve- ... ree/master

留意我不時都會 push 更新咗嘅內容上去,所以我費事煩,你自己直接撳 get ZIP file 攞嘢就得

仲有呢個暑假我要找數(最舊應該去到 2008 年),找到去英國,$%!t
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

Re: MTR M-Train 行走音/其他音效

文章andy9489 » 2015-06-26, 03:43

個感覺真係好似!!
不過有樣野想講講係M車好似係加速10秒左右就會去到40km/h到,如果呢樣野都改埋咁就真係正啦 :lol: :lol:

同埋會唔會出下教學點先可以整到咁既聲?
真係好鐘意呢隻聲
andy9489
天王星會員

文章hkmtrhah » 2015-06-30, 15:46

andy9489 寫:個感覺真係好似!!
不過有樣野想講講係M車好似係加速10秒左右就會去到40km/h到,如果呢樣野都改埋咁就真係正啦 :lol: :lol:

同埋會唔會出下教學點先可以整到咁既聲?
真係好鐘意呢隻聲

我得閒先再度吓究竟加速度實際上係點,而家係用 wikipedia 上面 tech spec 個 value 直接寫落 Train.dat 度
因為有啲站一出就會落斜,落斜嘅話快就當然正常
一係你試吓行 TWL SSP-MEF 嗰頭,咁可能就真係有 10 秒咁快嘅,我估

其實都好難先可以執得咁似,我呢次掂掂地都係好彩
嗰時 11 年左右仲係中學鴨嘅時候,搭中咗架車,個車頭摩打大聲到好似吊卦 bogie 咁,先至可以方便執聲
好似係呢條,不過原本係有由 KOT - YAT 成段,而家搵唔返

另外就……當然係要有支好嘅咪。我部嘢用到而家成 5 年,圍起一年都係 4xx 蚊。唔明點解其他人唔肯使呢啲錢錄啲雜聲出嚟攞自己對耳仔靠害
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章andy9489 » 2015-07-01, 11:38

如果可以拎住個速度計去搭車就好啦唔洗煩 :lol:
都想問下點先可以完整地整到片中果隻聲?
andy9489
天王星會員

文章hkmtrhah » 2015-07-04, 16:42

andy9489 寫:如果可以拎住個速度計去搭車就好啦唔洗煩 :lol:
都想問下點先可以完整地整到片中果隻聲?

錄聲都仲計到數,不過坡度係幾多要另計

有啲聲例如 BC in 呢啲要用 DLL 扮出嚟
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客