BVE 路軌製作問題

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

BVE 路軌製作問題

文章JX7452~Tadase » 2013-07-22, 18:06

圖檔

圖中彎軌係用 Curve Rail Editor 整
呢條係我新整嘅虛構路線,用 5m 做 block length,但係路軌斷開晒,點解會咁? :oops:
雖然整過 BVE,但都三年前啦~ :oops:
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

Re: BVE 路軌製作問題

文章hkmtrhah » 2013-07-23, 10:08

我記得 curve rail object 係要頭尾都掂住 x = 0,然後將中間拉左/右(即係 Segment 咁)
我睇你呢個似乎係 rail end 嘅 x != 0

btw 冇用過 oB 個 Curve Rail Editor
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章JX7452~Tadase » 2013-07-24, 19:00

hkmtrhah 寫:我記得 curve rail object 係要頭尾都掂住 x = 0,然後將中間拉左/右(即係 Segment 咁)
我睇你呢個似乎係 rail end 嘅 x != 0

btw 冇用過 oB 個 Curve Rail Editor

想問問邊度有「x !=0」?
頭像
JX7452~Tadase
土星會員

文章hkmtrhah » 2013-07-25, 17:01

即係咁

照計假如 radius 錯嘅話最多都係畫花邊。如果好似你嗰幅圖咁岔開應該直頭係好似圖中紅色嗰條咁
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客