BVEHK 執咗笠

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

BVEHK 執咗笠

文章efilm » 2012-06-05, 00:20

查返 WHOIS,bvehk.net 呢個域名已經響 05/23/2012 夠期,但無人續期。咁耐都唔續期相信佢地應該真係執笠。唔知仲有無人 keep 晒佢全部的 BVE 作品,有的話不妨重新上載畀人下載返。
頭像
efilm
地球會員

Re: BVEHK 執咗笠

文章UCR683 » 2012-06-05, 11:15

YouTube 的 BVEHK 頻道暫時仍在,但看將來何時關閉。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章efilm » 2012-06-05, 14:36

UCR683 寫:YouTube 的 BVEHK 頻道暫時仍在,但看將來何時關閉。

YouTube 唔洗錢,唔執都無問題
頭像
efilm
地球會員

文章yww18 » 2012-06-05, 15:49

efilm 寫:查返 WHOIS,bvehk.net 呢個域名已經響 05/23/2012 夠期,但無人續期。咁耐都唔續期相信佢地應該真係執笠。唔知仲有無人 keep 晒佢全部的 BVE 作品,有的話不妨重新上載畀人下載返。

我燒哂落隻碟,應該齊哂,不過D作品有版權,好難重新上載
yww18
天王星會員

文章efilm » 2012-06-05, 18:10

yww18 寫:
efilm 寫:查返 WHOIS,bvehk.net 呢個域名已經響 05/23/2012 夠期,但無人續期。咁耐都唔續期相信佢地應該真係執笠。唔知仲有無人 keep 晒佢全部的 BVE 作品,有的話不妨重新上載畀人下載返。

其實 upload 上去果啲 dropbox 之類的網站,再 post link 上去啲少人上嘅網 / PM link 畀有需要嘅人應該都無乜大問題。以前整呢啲作品嘅人都唔見晒人影,應該都懶得理你。 :)
頭像
efilm
地球會員

文章hkmtrhah » 2012-06-05, 18:29

efilm 寫:
yww18 寫:

其實 upload 上去果啲 dropbox 之類的網站,再 post link 上去啲少人上嘅網 / PM link 畀有需要嘅人應該都無乜大問題。以前整呢啲作品嘅人都唔見晒人影,應該都懶得理你。 :)

應該咁講:你幫佢宣傳十年前嘅作品感激你都嚟唔切
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2012-06-05, 21:41

hkmtrhah 寫:
efilm 寫:
yww18 寫:

應該咁講:你幫佢宣傳十年前嘅作品感激你都嚟唔切

咁又唔好咁講,有啲人真係唔想人家再發放佢啲陳年作品。好似台灣果個 ARMO 咁,死都唔想人地再畀其他人拎到,但當初又係佢自已公開畀人下載。我諗絕大部分嘅人整呢啲作品都係想畀人玩吓,等大家開心吓。自己整得好又有人讚吓。自己晒咁多心機整出來但又唔放出來畀人玩真係好晒自己時間。

不過我覺得都係放咗出來先算 :oops: ,我諗唔會個個都好似 ARMO 咁古怪。你自己放返人地原裝個 file 出來,又無改動過,又無冒認啲嘢係你自己整出來。啲檔案本身就唔洗錢畀人下載,其實都無乜大問題。如果你驚嘅話可以將啲 file 放去外國 server,人家想阻止你都難。 :lol:
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2012-06-05, 22:56

執笠係大趨勢 :P
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2012-06-05, 22:57

所以整 BVE Trainsim 未必冇前途:既得利益者,最多是被人介紹入鐵路愛好組織做跳版,進而加入鐵路公司,享盡「榮華富貴」!
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章yww18 » 2012-06-07, 23:21

而家openBVE都執咗,冇咗主程式都唔知點玩我果堆BVE路線
yww18
天王星會員

文章a252 » 2012-06-07, 23:42

畢竟BVE是小眾遊戲,路線列車制作周期長,結果熱潮一過無新鮮感d人就唔玩
openBVE好似有人接手繼續整
P.S.以前down過台北捷運,但唔知去咗邊
A159-C159-D636-B457-C457-D760-C252-A252
A201-C201-D751-B401-C401-D746-C248-A248
頭像
a252
火星會員

文章hkmtrhah » 2012-06-08, 05:54

yww18 寫:而家openBVE都執咗,冇咗主程式都唔知點玩我果堆BVE路線

http://odakyufan.zxq.net/
http://www.openbve.org/

efilm 寫:咁又唔好咁講,有啲人真係唔想人家再發放佢啲陳年作品。好似台灣果個 ARMO 咁,死都唔想人地再畀其他人拎到,但當初又係佢自已公開畀人下載。我諗絕大部分嘅人整呢啲作品都係想畀人玩吓,等大家開心吓。自己整得好又有人讚吓。自己晒咁多心機整出來但又唔放出來畀人玩真係好晒自己時間。

唔係冇嘅,不過好少
我睇過有啲人畫漫畫可以畫畫吓冇啦啦(定唔知係後來)要求出版社收返啲作品返嚟唔出。perfectionist 喎,係怪都係咁
利申:我係

bananasims 寫:執笠係大趨勢 :P

你又嚟抽水 :ugeek:

a252 寫:畢竟BVE是小眾遊戲,路線列車制作周期長,結果熱潮一過無新鮮感d人就唔玩
openBVE好似有人接手繼續整
P.S.以前down過台北捷運,但唔知去咗邊

有留底嘅網站多,啲 hoster 都係啲助手級嘅人
不過係咪會繼續整呢,我諗連 Anthony Bowden 都冇就應該好難會冒多個人出嚟,除非冒出嚟嗰個係天生寫 programme,仲要係寫多樣都唔怕咁就 [sosad]

btw 始終都係要能夠將路線列車制作周期縮短先可以帶旺個熱潮
參考 OMSI 嘅案例,較有效嘅辦法(亦係一路傾開嘅辦法)就係要有一個 GUI、易用到痺嘅起 route 程式
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章yww18 » 2012-06-09, 12:55

翻査資料,其實我既BVE路線唔齊,只有:
西鐵線(屯門→南昌) - BVE2
西鐵線(荃灣西→南昌) - BVE4
西鐵線(屯門→紅磡) - openBVE
沙紅線(大圍→紅磡) - BVE2/4
東涌線(香港→南昌、香港→東涌、香港→青衣) - BVE2
東鐵線(上水→落馬洲) - BVE2/4
東鐵線(紅磡→羅湖) - BVE2
迪士尼線(迪士尼→欣澳) - BVE2/4
荃灣線(油麻地→荃灣、美孚→荃灣、中環→茘景側線、中環→油麻地、中環→美孚、中環→荃灣、中環→茘景) - BVE2
荃灣線(中環→荃灣) - BVE4/openBVE
將軍澳線(北角→將軍澳車廠、北角→寶琳、北角→將軍澳南、寶琳→北角、將軍澳車廠→北角)[包含特別版] -BVE2
將軍澳線(寶琳→北角) - BVE4
將軍澳線(北角→康城) - openBVE
港島線(上環→柴灣、柴灣→杏花村) - BVE2
港島線(上環→柴灣) - BVE4/openBVE
輕鐵(507、511、720) - BVE2
觀塘線(石硤尾→彩虹、油麻地→九龍塘、油麻地→彩虹、則魚涌→觀塘、調景嶺→藍田)[包含特別版] -BVE2
觀塘線(油麻地→九龍塘、油麻地→彩虹) - BVE4
南港島線 - BVE2
新蒲崗線 -BVE2
yww18
天王星會員

文章hkmtrhah » 2012-06-11, 03:22

yww18 寫:翻査資料,其實我既BVE路線唔齊,只有:
(略)

不如你講吓有邊啲係冇 圖檔 就咁睇好難對邊啲我(哋)係有
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章yww18 » 2012-06-13, 12:14

BVEHK已重開
yww18
天王星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客