openBVE 討論區關閉+終止開發

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

openBVE 討論區關閉+終止開發

文章UCR683 » 2012-05-05, 20:53

openBVE 討論區(http://openbve.freeforums.org/),已於2012-5-4 關閉,原因未明。
Train Sim Framework 主頁,亦已移除討論區部分。

2012-5-8 更新:Train Sim Framework 主頁,作者宣佈終止開發openBVE。

我的意見:openBVE 正式玩完! (2008-4-14 ~ 2012-5-8) :x
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: openBVE 討論區關閉+終止開發

文章hkmtrhah » 2012-05-12, 15:48

其實我想知點解會無啦啦收咗檔,係咪因為挑唔贏 BVE5?

始終 openBVE/TSF 佢嗰啲車外視角嘅功能雖然唔完善,但係又好有樂趣
不過佢喺音效方面做得嚴重不足就真嘅

anyway 希望有人繼續佢個 project,我唔想要個咁嘅結局 :roll:

另外 Railsimroutes.net 入面嘅 Latest News 度寫話所有最新資料已經由協作者 Odakyufan 保存
最後由 hkmtrhah 於 2012-05-13, 23:28 編輯,總共編輯了 1 次。
理由: :oops: 唔記得
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2012-05-12, 21:10

hkmtrhah 寫:其實我想知點解會無啦啦收咗檔,係咪因為挑唔贏 BVE5?

始終 openBVE/TSF 佢嗰啲車外視角嘅功能雖然唔完善,但係又好有樂趣
不過佢喺音效方面做得嚴重不足就真嘅

anyway 希望有人繼續佢個 project,我唔想要個咁嘅結局 :roll:

這個要作者 Michelle 才知,不過肯定的是,日本 BVETS 5 已從後居上,但仍不像 openBVE 般支援 Linux / OSX 。

hkmtrhah 寫:另外 Railsimroutes.net 入面嘅 Latest News 度寫話所有最新資料已經由協作者 Odakyufan 保存

還有 openBVE 社群網民開的網站:openbve.org :oops:
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

文章hkmtrhah » 2012-05-13, 23:26

UCR683 寫:這個要作者 Michelle 才知,不過肯定的是,日本 BVETS 5 已從後居上,但仍不像 openBVE 般支援 Linux / OSX 。

如果唔計 D3D 問題嘅話,BVE5 用 mono / wine+mono 係開到嘅 :roll:
不過我比較想 mackoy / michelle (如果會嘅話)將佢哋嘅 project 可以做到要用 D3D 定 OGL 嚟開(雖然聲嗰邊仍然好棘手)
始終大部份 display card 係喺 D3D 出色啲,又有一部分工程卡又會係喺 OGL 出色啲,同埋 OS 問題,有得揀對玩家嚟講會冇咁多阻滯 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2012-05-14, 12:34

hkmtrhah 寫:如果唔計 D3D 問題嘅話,BVE5 用 mono / wine+mono 係開到嘅 :roll:
不過我比較想 mackoy / michelle (如果會嘅話)將佢哋嘅 project 可以做到要用 D3D 定 OGL 嚟開(雖然聲嗰邊仍然好棘手)
始終大部份 display card 係喺 D3D 出色啲,又有一部分工程卡又會係喺 OGL 出色啲,同埋 OS 問題,有得揀對玩家嚟講會冇咁多阻滯 :oops:

我覺得兩者開發形式不同。
用鐵路路線開發為例:
BVETS 以 D3D 導向,就像在已發展一定程度的地區興建鐵路線(如將軍澳綫);
openBVE 以 OGL 導向,像在新發展區先興建鐵路線,然後開發沿線土地(如廣州地鐵4號綫)。
(台灣)16字箴言:
頭像
UCR683
火星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客