openBVE香港電車(堅尼地城段)

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

openBVE香港電車(堅尼地城段)

文章074010 » 2011-11-17, 00:08

就讓小弟獻醜一下吧 :lol:
(暫時簡直可以以垃圾來形容 :lol: )

弘都(堅尼地城總站)
圖檔

街景(平面) :oops:
圖檔
圖檔
士美菲路之後的街景未完成:
圖檔

彎位特寫
圖檔

特別之處:
1.用Google街景取材
2.使用1m block
天王星會員

Re: openBVE香港電車(堅尼地城段)

文章bananasims » 2011-11-17, 09:04

街景我零願 CG 了 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章UCR683 » 2011-11-17, 11:52

bananasims 寫:街景我零願 CG 了 :oops:

若果用Google街景圖的話,也要向Google公司申請授權。
所以一般做法,都是自行製作街景(雖費時但不致侵權)。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章074010 » 2011-11-17, 18:38

唔該曬各位巨先輩的提點 :D

現已經問google囉版權

不過請問街景點CG ? :lol: :lol: :lol:
天王星會員

文章bananasims » 2011-11-17, 22:23

自己畫囉,咁樣街景法效果仲差過 CG
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章KeroChu » 2011-11-17, 23:39

074010 寫:唔該曬各位巨先輩的提點 :D

現已經問google囉版權

不過請問街景點CG ? :lol: :lol: :lol:

That will cost you some dollars.
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章074010 » 2011-11-20, 15:09

另,因為要借用港電鐵路部分素材,請問有冇人知道聯絡方法?
天王星會員

文章hkmtrhah » 2011-11-23, 21:10

074010 寫:另,因為要借用港電鐵路部分素材,請問有冇人知道聯絡方法?

試吓自己喺 MY Tramways 個 facebook fans page 搵呢個人出嚟,唔難
不過 PM 好喇,add 就真係 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2011-11-25, 23:33

btw, 其實呢啲街境要同樣技術的話自己拎 DC mount 喺車(例如巴士)度/定住部機,等架車行緊嗰時咪影到
影完用 Ps 執都得
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客