香港BVE路線發展壽終正寢!?

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

香港BVE路線發展壽終正寢!?

文章UCR683 » 2010-11-17, 13:16

香港BVE路線發展(含BVE Trainsim,openBVE,2001~2009)
歷史圖片:http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20100221132043/evchk/images/9/9a/Bve-ntj-01-f.png

死因:小圈子、泛機密化累事!
最後由 UCR683 於 2010-11-19, 12:11 編輯,總共編輯了 2 次。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 香港BVE路線發展壽終正寢!

文章KeroChu » 2010-11-17, 19:46

未既,有人整緊新路線既。
不過我都幾懷疑佢地果D設計係唔係靠估。
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-11-19, 02:29

我feel到樓主講啲咁出位嘅嘢之後會俾人小 :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章UCR683 » 2010-11-19, 12:19

hkmtrhah 寫:我feel到樓主講啲咁出位嘅嘢之後會俾人小 :roll:

雖然出位,但也反映現實的逆淘汰現象。
還有一個原因:
齋講討論區:有關早前疑似洩露鐵路公司機密一事

遠因:明報:北京破解美軍密碼(2010-11-19)
可能編寫程式的鐵路迷,擁有尖端「逆向工程」(reverse-engineering),加上社交工程,獲得路線詳情而製作路線及列車檔。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

Re: 香港BVE路線發展壽終正寢!?

文章kirisame » 2010-11-19, 23:57

上吓水先 :mrgreen:

以我自己經驗
地埋數據上真係好難攞
所以度Virtual Railway個時真係估估吓
至於真實路線我就唔知啦

架車倒係比較容易設定
特別係近年外國啲車開始模組化,系列化
跟住啲數據去按圖索驥
應該可以做得幾真

至於仲有無人做呢..................
我相信有嘅
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-11-28, 12:47

UCR683 寫:
hkmtrhah 寫:我feel到樓主講啲咁出位嘅嘢之後會俾人小 :roll:

還有一個原因:

可能編寫程式的鐵路迷,擁有尖端「逆向工程」(reverse-engineering),加上社交工程,獲得路線詳情而製作路線及列車檔。

.net Framework 寫啲嘢全部都係中繼語言嚟,要 Jitter 再係 execute 嗰時再編先至有得喺 OS 用
所以「逆向」呢啲嘢對於 .net Assemblies 根本唔係難事,再加上有 .net Reflector,呢啲好多人都知
不過 Win32 Application 就一定要跟據個 compiler 係乜而用乜 decompiler,再加上唔係隻隻 compiler 都有相應嘅 decompiler,反而呢啲拆到我話佢叻

*我有識 frd 都唔會一日到黑淨係識問有冇呢啲內嘢,加上我整車多
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章leos2000171 » 2010-12-29, 18:26

我近期都整左一條虛構路線ga...
Link:http://www.sendspace.com/file/ybl5ek
leos2000171
天王星會員

文章efilm » 2010-12-30, 15:25

UCR683 寫:

還有一個原因:

寫 BVE 邊洗咁精準? :o 就算咁犀利畀你拎到 BVE 都未必畀到個平台你用到咁仔細的資料啦
頭像
efilm
地球會員

文章MM21 » 2011-01-25, 21:26

好多時好多野唔係唔做得
但係靜係坐響道,自己唔去問人野,都可以奢求得到大家想要嘅野嫁

唔通一日響道哎地鐵基密化就可以整到架Mod-train出嚟?? :?

仲有我想問邊個攪成小圈子嫁?
我認我有夾雜中英文,好多人都有夾,不過夾得好和諧、好協調,而唔係好似佢咁
↑原來呢個世界真係有人面皮1km咁厚
MM21
天王星會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客