SimHK 韓製列車

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

SimHK 韓製列車

文章matthew20029 » 2010-02-25, 21:20

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
圖檔
從此這架韓製列車不再受限於BVEHK論壇
歡迎大家提供意見
謝謝
(這架列車屬於SimHK作品)
最後由 efilm 於 2010-03-14, 19:11 編輯,總共編輯了 1 次。
理由: 提醒>文章:除該版面的版面規則有所規定外,主題名稱不得加上文章分類。
matthew20029
天王星會員

Re: [openBVE]SimHK 韓製列車

文章bananasims » 2010-02-25, 21:38

都算唔錯,不過車門啲光暗都係好怪
觀塘綫係咪你地整? :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章matthew20029 » 2010-02-25, 22:26

bananasims 寫:都算唔錯,不過車門啲光暗都係好怪
觀塘綫係咪你地整? :oops:

觀塘綫?是啊。
請問韓車光暗應該較光/暗幾多呢?
天王星會員

文章bananasims » 2010-02-25, 22:32

雖然車身同車門既光暗又唔同,不過分別太強
車門暗少少會好睇啲

同埋車頭嗰 dat 黑色好假

[毫無貢獻的 BVE 玩家模式]
觀塘綫幾時出 :P
[/毫無貢獻的 BVE 玩家模式]
月台幕門啲指示我可以幫手整 :oops: :oops:
我恨咗條觀塘綫好耐 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章matthew20029 » 2010-02-25, 22:58

圖檔
剛剛修改了
月台幕門啲指示我可以幫手整
我恨咗條觀塘綫好耐

謝謝,請PM我再作聯絡
謝謝你的意見
天王星會員

文章bananasims » 2010-02-25, 23:18

好睇好多
貼紙有藍邊 :oops:
bananasims
太陽會員

文章matthew20029 » 2010-02-25, 23:22

是白邊來吧?
這是openBVE的退地問題,
除非另外寫一個新的obj。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
天王星會員

文章kirisame » 2010-02-26, 10:47

matthew20029 寫:是白邊來吧?

通常我係唔用ob退地
直接係fireworks做透明算(當然係以用png做大前提)

仲有,冷氣機好怪

另外,都係個句,考唔考慮將k-train cc左佢?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章bananasims » 2010-02-26, 12:45

都好高清喎,不如我畫過張 :oops:
bananasims
太陽會員

文章hkmtrhah » 2010-02-26, 13:41

kirisame 寫:

通常我係唔用ob退地
直接係fireworks做透明算(當然係以用png做大前提)

仲有,冷氣機好怪

其實 png 盡可能唔好有咁多,因為到時 render 就會好食 CPU (因為 transparent channel 要 render 好複雜)
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Freeman » 2010-02-26, 14:18

bananasims 寫:都好高清喎,不如我畫過張 :oops:

畫你個頭(除非整上去好過相umm)
Freeman
地球會員

文章kirisame » 2010-02-26, 16:22

hkmtrhah 寫:
kirisame 寫:

通常我係唔用ob退地

仲有,冷氣機好怪

其實 png 盡可能唔好有咁多,因為到時 render 就會好食 CPU (因為 transparent channel 要 render 好複雜)

咁由係
不過用係門度係靚仔得多
其他野例如座位個d未用番bmp囖
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章kirisame » 2010-02-26, 16:22

hkmtrhah 寫:
kirisame 寫:

通常我係唔用ob退地

仲有,冷氣機好怪

咁由係
不過用係門度係靚仔得多
其他野例如座位個d未用番bmp囖
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章matthew20029 » 2010-02-26, 17:13

首先,大家都應該知道PNG會較BMP LOAD得耐。
然後,大家也應該知道解像度越大,會LOAD得越耐吧。
誰不想全部相都1xxxx*1xxxx呢?
(有錯請指)

另外,我會嘗試執執冷氣機部分。
天王星會員

文章Freeman » 2010-02-26, 17:48

matthew20029 寫:首先,大家都應該知道PNG會較BMP LOAD得耐。
然後,大家也應該知道解像度越大,會LOAD得越耐吧。
誰不想全部相都1xxxx*1xxxx呢?
(有錯請指)

另外,我會嘗試執執冷氣機部分。

left, rightbar
Freeman
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-02-27, 10:10

仲有一樣野要講講,d 玻璃個 Transparent 度校高 d
而家咁綠好唔自然
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2010-02-27, 11:24

點解路線圖個顏色同旁邊既顏色差咁遠既
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章Freeman » 2010-03-10, 01:37

代發:
多用途空間及行走音更新

圖檔
Freeman
地球會員

文章人仔 » 2010-03-10, 20:48

我只對行走音有興趣
頭像
人仔
金星會員

文章kirisame » 2010-03-10, 20:50

多用途空間個牆腳有些少怪
最好都係搵返相應texture
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客