openBVE 的開發方向 / addon 製作討論

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

openBVE 的開發方向 / addon 製作討論

文章efilm » 2010-02-20, 22:35

http://whois.domaintools.com/hk-bvezone.org
不過 domain name 到期日係 22-Jan-2011
擁有人應該仲係 Real HK 果邊
有可能係轉 hosting? :roll:

不過響佢執左個論壇之前果啲進度 post 都已經全部入唔到,加上好耐都無 post 吓消息。我都唔記得佢地最後一次佢地用 Real HK 的名義講嘢係幾時,唔知係講 Real HK 個 forum 執笠定 johnwong 果單嘢。我諗唔少人都當佢唔再整 BVE 啲嘢。

香港近期有啲消息放吓出來的 BVE 組織十隻手指頭都數得晒
間唔中都有啲人想去學吓整,有啲就真係整到啲嘢的,有啲就問完就算
真係整到果啲人整出來的嘢質素都唔係特別高,公開出來都冇乜驚喜。真係整得好的人唔多,都係得一兩個
初初整的話整得差其實都好正常,不過一係整完就走;一係就繼續整,但整來整去都差唔多
真係識整的人或者都想教吓啲想學的人的,但通常都係有心無力。因為大家都唔得閒,一係就係學果個唔明,要講多幾次
有天份的人唔多,唔係個個好似 armo 同 winsome 咁一整就咁高質素、咁似樣
你話如果 BVE 果邊好似 MM2 果邊咁活躍就好,整果個都整得投入啲。BVE 果邊整整吓就好快無癮
所以最緊要都係整好晒一個完整的教學資料,等人學都易啲。啲人睇睇吓外國果啲 tutorial 唔明來問 啲人又答啲答咗等如無答的嘢,人地自然就無癮,放棄唔整。玩果啲就玩來玩去都係果啲陳年路綫,玩得多都厭,之後愈來愈少人玩,就好似而家咁。
頭像
efilm
地球會員

Re: 終於倒閉

文章hkmtrhah » 2010-02-20, 23:03

efilm 寫:初初整的話整得差其實都好正常,不過一係整完就走;一係就繼續整,但整來整去都差唔多

仍然係小家 Texture 呢個老問題
其實由 Simon 既年代開始 D BVE 路線用 Photo Tex 可以大獲好評(而家我唔敢講),去到而家 d 人大多數玩 TKL 都係玩 Simon 條 Photo Tex 而好少玩 Dennis Ngai 既 mspaint tex 就知咩事
基本上 BVE/oB Routes 應該係要夠而唔係要夠(雖則唔少人都係心急派)(當然唔好太慢)
MM2 可以玩到咁興既原因係在於 MM2 本身隻 game 係用 DirectX 黎做 rendering,而唔少 Display Card/Chips 都係對 DX 做多 D 優化而唔係 OpenGL
另外 MM2 佢 render objects 既時候有好多優化既運算,使到玩上去唔 lag
仲有 MM2 起 City 係用 3D 軟件整,唔似 BVE/oB 係 Code-based
而巴士本身就係響路面行,點行都得又變化多,鐵路就唔同喇,除左跟住對鋼軌行之外就少野玩
所以而家 oB 應該主要係要做到有咁真得咁真,雖則對玩既要升級硬件,整既要唔驚難
但如果唔用「真」黎同 MM2 挑機就真係冇野 fight 得過
另外整 BVE/oB 既教學響香港真係好少,得閒既真係抽小小時間翻譯 D 內容,唔一氣呵成唔係問題,最緊要係有中文睇。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-02-20, 23:30

efilm 寫:http://whois.domaintools.com/hk-bvezone.org
不過 domain name 到期日係 22-Jan-2011
擁有人應該仲係 Real HK 果邊
有可能係轉 hosting? :roll:

不過響佢執左個論壇之前果啲進度 post 都已經全部入唔到,加上好耐都無 post 吓消息。我都唔記得佢地最後一次佢地用 Real HK 的名義講嘢係幾時,唔知係講 Real HK 個 forum 執笠定 johnwong 果單嘢。我諗唔少人都當佢唔再整 BVE 啲嘢。

香港近期有啲消息放吓出來的 BVE 組織十隻手指頭都數得晒
間唔中都有啲人想去學吓整,有啲就真係整到啲嘢的,有啲就問完就算
真係整到果啲人整出來的嘢質素都唔係特別高,公開出來都冇乜驚喜。真係整得好的人唔多,都係得一兩個
初初整的話整得差其實都好正常,不過一係整完就走;一係就繼續整,但整來整去都差唔多
真係識整的人或者都想教吓啲想學的人的,但通常都係有心無力。因為大家都唔得閒,一係就係學果個唔明,要講多幾次
有天份的人唔多,唔係個個好似 armo 同 winsome 咁一整就咁高質素、咁似樣
你話如果 BVE 果邊好似 MM2 果邊咁活躍就好,整果個都整得投入啲。BVE 果邊整整吓就好快無癮
所以最緊要都係整好晒一個完整的教學資料,等人學都易啲。啲人睇睇吓外國果啲 tutorial 唔明來問 啲人又答啲答咗等如無答的嘢,人地自然就無癮,放棄唔整。玩果啲就玩來玩去都係果啲陳年路綫,玩得多都厭,之後愈來愈少人玩,就好似而家咁。

東鐵線咪整緊月台果D野lo,果個大埔藍底水牌先好笑~
仲有一貫的超CG方法!
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章efilm » 2010-02-20, 23:37

不過其中一個主因係因為好多都係 hand code,大家睇見都唔多開胃,GUI 的地方唔多。反而外國果邊啲人就好鍾意 hand code。
人地 MM2 巴士型號都大把。不過佢地的真主要都係 focus 落啲車度,city 的要求反而可以簡單到得條路就得。
其實我覺得唔洗話整到好多 face 先叫真。最緊要係個整體營造出來的效果似就得
就好似果個 Chashinai Railway 咁。face 唔係特別多,但你玩落去又好有真實 feel
整 game 唔同用 3D 軟件起模 render 張圖 / 片,整 game 要落多啲真實的 texture,唔係一堆淨色的 face。game 入面 render 出來的畫面唔似得果啲 3D 起模軟件咁有晒一大堆 filter、effect 之類的嘢畀你任用,所以要靠 texture 來做個質感,質感係指果啲細微位的光暗陰影。照計影相影一個表面影出來的嘢都唔會每粒 pixel 都會一樣色,質感就係講緊呢樣嘢。
但 3D 起模軟件有晒 filter、lighting、material 畀你自己慢慢 set,set 到啱心水為止先真係去 render。所以啲 face 有晒反光又盛,就算只係填淨色的 face 都可以整到真的一樣。響果個情況下就會要求細微的嘢都要響個模入面見到,果啲光暗陰影都要交由軟件負責,咁樣反而先會好睇

而家啲 game render 燈光都好西利,但係響 bve / mm2 呢啲舊 game 來講仲係需要用多啲相片的 texture 先做到真實的感覺

johnwong32000 寫:東鐵線咪整緊月台果D野lo,果個大埔藍底水牌先好笑~
仲有一貫的超CG方法!

其實好忌用啲咁 sharp 的顏色,因為太似小畫家預設果啲色票。真實果個牌都唔係咁 sharp,人地一睇就覺得好假
頭像
efilm
地球會員

文章bananasims » 2010-02-21, 00:09

openBVE 既「投入既努力:耐玩度」比例係好失衡 :oops:
一條路線搞三年可能玩得三個月
不過 MM2 一架車搞兩個月,玩就可能玩一個月
好難吸引人去整
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章matthew20029 » 2010-02-21, 00:52

絕對贊成!!
matthew20029
天王星會員

文章johnwong32000 » 2010-02-21, 10:38

bananasims 寫:openBVE 既「投入既努力:耐玩度」比例係好失衡 :oops:
好難吸引人去整

其實呢個問題有得搞,就是將佢加多一D variables ,例如將佢地加多D人、黃昏呀果D。 ;) ;)
感點解又無柔生過呢D事呢?又去返果個原因:版權問題。
「將D地板打過蠟就好靚ga la。」
其實我一直好主張呢樣野,只是D人係都要維護自己ge權益。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章kirisame » 2010-02-21, 16:26

johnwong32000 寫:
bananasims 寫:openBVE 既「投入既努力:耐玩度」比例係好失衡 :oops:
好難吸引人去整

其實呢個問題有得搞,就是將佢加多一D variables ,例如將佢地加多D人、黃昏呀果D。 ;) ;)

同意
睇下英國D線,其實條條都差唔多整法:幾乎都係用草扮下好有景咁
不過睇起來就好真 :P

仲有有時真係整整下冇癮
都冇人玩嘅

P.S. friezz肯整模做BVE嘅就實有人玩啦
最後由 kirisame 於 2010-02-21, 16:39 編輯,總共編輯了 3 次。
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章人仔 » 2010-02-21, 16:28

其實我都有提出過GUI
不過好似冇人理我 :?:
頭像
人仔
金星會員

文章Freeman » 2010-02-21, 16:31

kirisame 寫:
johnwong32000 寫:
好難吸引人去整

同意
睇下英國D線,其實條條都差唔多整法:幾乎都係用草扮下好有景咁
不過睇起來就好真 :P

仲有有時真係整整下冇癮
都冇人玩嘅

雖然最近無整係自己問題
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2010-02-21, 17:16

一條柱,一部牆一模一樣
係要打十幾次 code 先整好
(我指 object file,唔係 route file)
啲時間用晒去改 vertex 邊會有癮 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Michelle 對 openBVE 製作者的意見回應

文章efilm » 2010-02-21, 20:46

http://openbve.freeforums.org/new-openb ... html#p6275
Surely, openBVE is a free-as-in-freedom computer program, and one could say that such a program needs free-as-in-freedom add-ons for it available as well. Unfortunately, copyright largely invites people not to distribute add-ons freely, but under conditions, and most of the time severe ones. That's largely what the BVE Trainsim community is like. I had hoped that it would be different with openBVE community one day, but apparently, this is not happening any time soon.

So, as a fresh developer, what to do? If you want to recycle existing copyrighted material, you will simply have to play by the rules copyright sets forth, i.e. ask for permission, obey the conditions the copyright holder mandates, etc. If you dedice to follow this path, then please do it in private and don't make this forum a public place for legal battles. Alternatively, ditch copyrighted material altogether and develop add-ons instead that can be freely reused by anyone.

如果多啲人用啲比較開放的授權的話,咁就唔會有咁多問人借 obj/train... 又唔應而搞到 hold 住的 case。咁就可以有多啲新嘢出吓。有時 update 吓小小圖之類的嘢、加吓新功能咁就可以令到一件作品又襟玩咗。到咗目前為止都唔多見有香港的路綫/車有加到比較新的 openBVE 功能。既然自己都唔得閒整 / 唔想再整的話,不如放手畀人同你搞,等人同你改咪仲好。
頭像
efilm
地球會員

Re: Michelle 對 BVE 界版權的睇法

文章UCR683 » 2010-02-21, 22:05

我覺得現今亞洲地區的BVE物件檔案開發者,聲稱持有版權,甚至不公開分享,其實是掌握技術的「權力」多於分享。
(台灣)16字箴言:
凝聚力量、一起向上、亞洲奇跡、世界驕傲!
頭像
UCR683
火星會員

文章Freeman » 2010-02-21, 22:57

改唔緊要, 加返原作者資料(名, 網站, EMILA之類)就得 :ugeek:
Freeman
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-02-22, 17:54

人仔 寫:其實我都有提出過GUI
不過好似冇人理我 :?:

BVE/oB 太多 code-based ,要轉好難
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-02-23, 18:50

OT 下:

http://openbve.freeforums.org/openbve-developer-s-feedback-t1383-15.html#p6323

我睇到呢個 reply 之後都 O 嘴,其實 openBVE 而家響「真實」同「體驗」之間而家個平衡唔好咩?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章efilm » 2010-02-23, 20:49

hkmtrhah 寫:OT 下:

http://openbve.freeforums.org/openbve-developer-s-feedback-t1383-15.html#p6323

我睇到呢個 reply 之後都 O 嘴,其實 openBVE 而家響「真實」同「體驗」之間而家個平衡唔好咩?

呢個功能我早就有響官方 forum 建議過,但佢又無理到
而家佢就上綱上線,將呢啲建議都睇成係侵犯 openBVE 自由的原則。
我就真係唔明點解 2D cab panel 有 camera restriction 但 3D cab 同路線唔可以有。製作者就當然想人睇佢的作品好睇的一面,唔通咁都係錯?只要整呢個功能果時加個 on/off camera restriction 掣咪得,咁咪可以兩全其美囉。
而家果個 camera 可以任郁,搞到 3D cab 同 external view 角色含糊,又可以去到好遠睇又得、架車響隧道管入面個 camera 都可以響隧道管外面。搞到玩果啲人一用車外視野就覺得假。如果可以定到唔同位置有唔同限制的話,咁樣整同玩果個都 happy,如果玩果個想出界的話,咁自己就要有心理準備,唔會好睇。
頭像
efilm
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-02-24, 05:41

efilm 寫:
hkmtrhah 寫:OT 下:

呢個功能我早就有響官方 forum 建議過,但佢又無理到
而家佢就上綱上線,將呢啲建議都睇成係侵犯 openBVE 自由的原則。
我就真係唔明點解 2D cab panel 有 camera restriction 但 3D cab 同路線唔可以有。製作者就當然想人睇佢的作品好睇的一面,唔通咁都係錯?只要整呢個功能果時加個 on/off camera restriction 掣咪得,咁咪可以兩全其美囉。
而家果個 camera 可以任郁,搞到 3D cab 同 external view 角色含糊,又可以去到好遠睇又得、架車響隧道管入面個 camera 都可以響隧道管外面。搞到玩果啲人一用車外視野就覺得假。如果可以定到唔同位置有唔同限制的話,咁樣整同玩果個都 happy,如果玩果個想出界的話,咁自己就要有心理準備,唔會好睇。

呢個我就真係覺得好有問題,之前 alvin 響 BBQHK 指出 external obj 唔可以當做 driver's cab obj 咁用就知有問題
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章kirisame » 2010-02-24, 12:59

認真
我覺得code-based易搞過gui
不過而家應該code-based(csv)同gui(route builder+3ds max之流)都得?
圖檔
圖檔
頭像
kirisame
木星會員

文章hkmtrhah » 2010-02-24, 17:34

kirisame 寫:認真
我覺得code-based易搞過gui
不過而家應該code-based(csv)同gui(route builder+3ds max之流)都得?

笑鳥,點會唔得?
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客