無聊垃圾之作

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

無聊垃圾之作

文章Freeman » 2009-12-03, 01:10

MLR 車身:
圖檔

閃燈路綫圖:
圖檔

歡迎任插 :oops: :oops:

(起模之類我唔識的,所以我只係極其量改 Texture)
Freeman
地球會員

Re: 無聊垃圾之作

文章Freeman » 2009-12-15, 01:34

更新: (條邊未同原本既TEXTURE夾)
圖檔
==========================================================================
Update at 2009-12-16, 01:11: 地板
圖檔
Freeman
地球會員

文章Freeman » 2010-01-05, 18:44

...歡迎比下意見

已知:
車站地板 (諗緊有咩方法MAP得好啲, 無咁強重覆感 諗過影好多塊再隨機組合, 但光暗好難搞)
焗漆板未完全對齊
車門側下方的銀邊
車廂地板未有陰影
車廂"INFOBAR"顏色過灰, 內容不準確
車門對上的INFOBAR底部少了兩條空隙

圖檔
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2010-01-05, 18:51

唔知點解總係覺得個站既地板啞咗啲
牆身我就覺得 perfect 啦
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2010-01-05, 18:53

bananasims 寫:唔知點解總係覺得個站既地板啞咗啲
牆身我就覺得 perfect 啦

地板(黃色部分係原本限TXETURE較色的, 灰色嗰PART好容易, 因為無咁"一格格", 但未搞嗰PART真係煩死)

P.S. 暫時我部機玩有20FPS
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-01-05, 20:38

Freeman 寫:...歡迎比下意見

已知:
車站地板 (諗緊有咩方法MAP得好啲, 無咁強重覆感 諗過影好多塊再隨機組合, 但光暗好難搞)
焗漆板未完全對齊
車門側下方的銀邊
車廂地板未有陰影
車廂"INFOBAR"顏色過灰, 內容不準確
車門對上的INFOBAR底部少了兩條空隙

圖檔

貼紙唔錯。
不過改左個廣告會好D。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章efilm » 2010-01-05, 20:52

Freeman 寫:車站地板 (諗緊有咩方法MAP得好啲, 無咁強重覆感 諗過影好多塊再隨機組合, 但光暗好難搞)

我覺得一張相影多幾塊會好啲。影地磚、牆都係最好都係成幅影好啲,如果只影一兩個 pattern 的話到時會好易見到有重複 pattern。主要係因為場地燈光打落個表面時唔均勻,咁一張 texture 的 4 個角位啲光暗就唔多同,一 loop 來 map 就現晒形。(加上 pattern 少的話會仲明顯)
同埋用相同的曝光
呢啲版麻煩的地方係個面係曲,最好拉的時候拉啲 guide 來幫自己,wrap 果吓要一次過做晒,如果唔係質素會一路變差

焗漆板其實唔洗話要 100% 對齊。因為真實的都唔會係咁,每塊都會有少少歪。所以我覺得少少歪會仲可以令到啲版每格都有多啲 variation(當然斜法要有少少唔同 & 唔好太少斜法,如果唔係又好明顯畀人見到 loop 緊)

其實車入面果啲請勿XX的貼紙好 CG,同其他 texture 唔 match(人地有反光),有反光會似樣啲 :)
同埋車廂入面個門框頂一開門就會覺得好怪(車門兩張貼紙反光問題)
頭像
efilm
地球會員

文章Freeman » 2010-01-05, 21:22

efilm 寫:我覺得一張相影多幾塊會好啲。影地磚、牆都係最好都係成幅影好啲,如果只影一兩個 pattern 的話到時會好易見到有重複 pattern。主要係因為場地燈光打落個表面時唔均勻,咁一張 texture 的 4 個角位啲光暗就唔多同,一 loop 來 map 就現晒形。(加上 pattern 少的話會仲明顯)
同埋用相同的曝光
呢啲版麻煩的地方係個面係曲,最好拉的時候拉啲 guide 來幫自己,wrap 果吓要一次過做晒,如果唔係質素會一路變差

焗漆板其實唔洗話要 100% 對齊。因為真實的都唔會係咁,每塊都會有少少歪。所以我覺得少少歪會仲可以令到啲版每格都有多啲 variation(當然斜法要有少少唔同 & 唔好太少斜法,如果唔係又好明顯畀人見到 loop 緊)

我係跟住實際車站咁一塊塊影,wrap到我死 :oops:

http://freeman.fs-hk.com/2010/01/03/%E7 ... line-v2-1/
My Blog 寫:圖檔
今日出閘之前影咗四成既月台焗漆板,為咗真實,係一塊塊影!

efilm 寫:我覺得一張相影多幾塊會好啲。影地磚、牆都係最好都係成幅影好啲,如果只影一兩個 pattern 的話到時會好易見到有重複 pattern。主要係因為場地燈光打落個表面時唔均勻,咁一張 texture 的 4 個角位啲光暗就唔多同,一 loop 來 map 就現晒形。(加上 pattern 少的話會仲明顯)
同埋用相同的曝光

wrap...我最近係咁用用到爛...最煩都係光暗, 重覆

efilm 寫:其實車入面果啲請勿XX的貼紙好 CG,同其他 texture 唔 match(人地有反光),有反光會似樣啲 :)
同埋車廂入面個門框頂一開門就會覺得好怪(車門兩張貼紙反光問題)

我係影相的, 既然咁搵日再影過
門框個位我諗緊好唔好用.animated做, 個反光跟住車門開關
Freeman
地球會員

文章人仔 » 2010-01-05, 21:26

可唔可以搞搞D窗D退地..
我唔LIKE D窗度用退地退走晒架車個框 :oops:
頭像
人仔
金星會員

文章Freeman » 2010-01-05, 21:34

人仔 寫:可唔可以搞搞D窗D退地..

唔明
Freeman
地球會員

文章人仔 » 2010-01-05, 21:51

Freeman 寫:

唔明

車窗用左退地搞到係窗度見到個門...
頭像
人仔
金星會員

文章Freeman » 2010-01-05, 22:01

人仔 寫:
Freeman 寫:

唔明

我諗到既方法係內外中間加FACE, 但怕好LAG
Freeman
地球會員

文章efilm » 2010-01-05, 23:00

人仔 寫:
Freeman 寫:

唔明

假設 Winsome 佢整果個門同門之間個窗口位成個牆身都係跟返原相咁的窗口位的話,就會出現呢個問題
咁係因為 winsome 個模唔係跟足實物標準尺寸去做。而 Simon 果啲車站模又係唔跟足實物長度來做。Simon 咁做係因為 BVE 2/4 的 25 m block 的歷史問題,只要架車行過一個 25 m block 的話 BVE 會清走晒上一個 block 入面所放定的所有 object。經典例子有當年 HKHR 果啲列車,行行吓會唔見咗第車廂就係因為咁的原因。所以果時啲人係鍾意整到啲 object 有 25 m 長。但去到 openBVE 因為個 camera 任你轉,所以要取消呢個做法,咁就唔會話無啦啦唔見咗啲嘢。

正因為 simon 都係整到一卡車 = 25m,所以車站、幕門通通都係比實物改短咗,去到 openBVE 佢都未改返。咁 winsome 如果跟足實物個尺寸做的話啲人唔知就實話 winsome 有問題,同埋咁做的話玩起上來都好怪。(因為未有跟標準尺寸的地鐵路綫配合)所以 winsome 就唯有繼續咁跟 simon 的錯尺寸。咁如果 winsome 冇將佢啲相片 texture 改圖的話就會同實物啲位唔 match,就好似果個窗咁。

其實我覺得宜家應該要撥亂反正,跟返晒實物尺寸(K-train blueprint 有果個門口位同其他尺寸可以做參考)。如果唔係到時其他地方又會有啲咁的問題。話唔定下次係路綫、行車時間……
頭像
efilm
地球會員

文章Freeman » 2010-01-11, 22:43

同步發佈:http://freeman.fs-hk.com/2010/01/11/%E5%9B%A7-ob-isl-v2-1-update/

更新項目:

• 地板(重覆感會再搞)
  • 月台幕門(會由頭起過個模)
  • 指示牌
圖檔
Freeman
地球會員

文章johnwong32000 » 2010-01-11, 23:32

好勁wo....不過地版重覆感真係好嚴重。
無野可以批評。

只係爛尾希望唔好la。
圖檔
Kinkidt Customer Service Hotline: 69263510
頭像
johnwong32000
木星會員

文章Freeman » 2010-01-12, 00:27

睇下點啦,總之唔好諗住一定有

另外我諗要好似以前咁分段玩,唔係LAG死
Freeman
地球會員

文章efilm » 2010-01-12, 12:11

就算到時出唔到成條綫都好,你都可以放晒你整果啲 file 出來畀其他人用/replace,咁咪唔會晒咗啲 obj
頭像
efilm
地球會員

文章Freeman » 2010-01-12, 14:26

efilm 寫:就算到時出唔到成條綫都好,你都可以放晒你整果啲 file 出來畀其他人用/replace,咁咪唔會晒咗啲 obj

咁都會既,最少希望NOP可以完全翻新
Freeman
地球會員

文章人仔 » 2010-01-12, 14:33

話說聖誕泥香港
見到上環站月台幕門上面個牌寫港島線往柴灣 :?
頭像
人仔
金星會員

文章Freeman » 2010-01-12, 14:35

人仔 寫:話說聖誕泥香港
見到上環站月台幕門上面個牌寫港島線往柴灣 :?

上年年尾前換晒
Freeman
地球會員

下一頁

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客