試千九聲

做列車司機夢想的第一步-BVE Trainsim 及 openBVE 的討論區。[I-Circle BVE 網]

版主: hkmtrhah

版面規則
  • 在主題表明主旨是問題、求檔還是下載等。
  • BVE Trainsim 及 openBVE 的教學請瀏覽 I-Circle BVE 網

試千九聲

文章hkmtrhah » 2009-11-30, 19:48

今次我係用我之前同 Freeman、Frenchfriezz 一齊出去錄嗰段聲,以後都係。

其實都幾多問題下……

已知問題:
  • 冇 VVVF (VFD) 聲
  • 隧道 run sound 個 sound sample 入面夾雜左 Motor sound 嘅聲
  • 隧道 run sound 個 sound sample 好似錯左,因為西鐵綫有浮板軌同低震軌兩款
  • 關車門前 1-2 秒有月台環境雜音 (solved)
  • MEF 以北把磨軌聲太遲出 (solved)
  • 過波口把聲好怪
  • rub 把聲快多左一倍

講完喇。
最後由 hkmtrhah 於 2009-12-01, 22:39 編輯,總共編輯了 1 次。
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

Re: 試千九聲

文章Frenchfriezz » 2009-12-01, 21:08

:P 不過其實理論上頭卡都聽唔到VVVF聲,港急新果架千九既VVVF聲都冇舊果架咁現啦,我覺得OK :ugeek:
有人玩名玩出火,最後由玩名演變成為玩命
作為花生精嘅我,個心自然涼到震
頭像
Frenchfriezz
火星會員

文章hkmtrhah » 2009-12-01, 21:39

Frenchfriezz 寫:港急新果架千九既VVVF聲都冇舊果架咁現啦,我覺得OK :ugeek:

其實就算整最多都係之前錄到咁大聲嘅 25%。我唔想 VVVF 聲都冇響度呆坐咁 dull :roll:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章matthew20029 » 2009-12-03, 16:23

行走音及廣播都不錯。
但是為甚麼聽不到高頻率(摩打起動時)的聲音呢?
matthew20029
天王星會員

文章hkmtrhah » 2009-12-03, 17:05

matthew20029 寫:行走音及廣播都不錯。

嗰啲睇個款都知我未整啦 :roll:
諗你就覺得好易,整起上黎難到你媽媽聲 圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-12-04, 11:44

車頭邊度會聽到動力卡既VVVF聲 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-- Per ardua ad astra
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-12-04, 14:42

KeroChu 寫:

車頭邊度會聽到動力卡既VVVF聲 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

唔係冇,係極細聲
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2009-12-04, 16:10

hkmtrhah 寫:
KeroChu 寫:

唔係冇,係極細聲

整左=無整,倒不如唔好整,除非真系要勁逼真。
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2009-12-04, 19:27

KeroChu 寫:
hkmtrhah 寫:
KeroChu 寫:

唔係冇,係極細聲

整左=無整,倒不如唔好整,除非真系要勁逼真。

對你呢啲硬膠到不如掟你返去甜壇嘅問題,真係俾那幅 GIF 叫你收皮算膠數:

圖檔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章KeroChu » 2010-03-19, 21:33

cminghung 寫:try to go here to download sound

http://www.ushb.net/broadcast/index.php

你癲完未? :evil:
頭像
KeroChu
地球會員

文章hkmtrhah » 2010-03-19, 23:22

KeroChu 寫:
cminghung 寫:try to go here to download sound

http://www.ushb.net/broadcast/index.php

你癲完未? :evil:

弱智仔有樣睇
如果 USHB 啲成咁好既話我一早用左,使乜叫埋 friezz 同 3man 出黎錄?乜野都唔識就咪響度貼 link 啦弱智仔
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章HKOY-1053 » 2010-07-11, 07:41

KeroChu 寫:

好像在0:40那裡
圖檔
頭像
HKOY-1053
天王星會員

文章hkmtrhah » 2010-09-25, 02:15

HKOY-1053 寫:
KeroChu 寫:

好像在0:40那裡

果 D 係執漏
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

回到 [A2] BVE Trainsim / openBVE

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客