自己起過山車後, 架車唔夠力上

不論已解答還是未解答,一樣能解決疑難。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同的問題再發問。
  • 發問時列明曾經參考的文章。

自己起過山車後, 架車唔夠力上

文章DamnMonday » 2009-05-25, 20:47

我自己起d過山車之後, 次次架車都唔夠上d斜路個d
請問點樣解決?
搞到我起左好多旋轉 急斜 都玩唔到..
DamnMonday

Re: 自己起過山車後, 架車唔夠力上

文章RCT4 » 2009-05-25, 21:54

去下科學館,睇下能量穿梭機

如果你架車係成段路最高點開始,佢既Kinetic energy理論上(未計energy lost)就會夠行晒全程
你話要用好多鏈,大至上都係山同山之間既離地距離一樣或者係接住既山既離地距離比前一個大

最重要既都係自己規劃下先起
頭像
RCT4
火星會員

文章DamnMonday » 2009-05-25, 22:12

原全唔明白- - 科學官係現實定game-3-
d連又係邊度有!?
DamnMonday

文章efilm » 2009-05-25, 22:58

DamnMonday 寫:原全唔明白- - 科學官係現實定game-3-
d連又係邊度有!?

現實當然係會遵守 Conservation of Energy,隻 game 我相信入面都會考慮埋,如果唔係佢都判斷唔到架車應該係向前行定係向後滑,同埋呢 d game 都係會考慮到物理的問題,如果唔係會好假。

只要響上斜的路段加返晒 d 鏈,咁架車就可以夠力上斜。不過又唔係話凡係上斜都要落鏈,因為可能之前係高位落斜時 d K.E. 仲未轉晒做其他 energy。總之你起到咁上下就可以去測試,咁就睇到夠唔夠力啦。

落鏈個掣響整過山車路軌果個 panel 有,落左鏈的路段你會見到黑色的橫紋長條形。
頭像
efilm
地球會員

文章DamnMonday » 2009-05-25, 23:46

efilm 寫:
DamnMonday 寫:原全唔明白- - 科學官係現實定game-3-
d連又係邊度有!?

現實當然係會遵守 Conservation of Energy,隻 game 我相信入面都會考慮埋,如果唔係佢都判斷唔到架車應該係向前行定係向後滑,同埋呢 d game 都係會考慮到物理的問題,如果唔係會好假。

只要響上斜的路段加返晒 d 鏈,咁架車就可以夠力上斜。不過又唔係話凡係上斜都要落鏈,因為可能之前係高位落斜時 d K.E. 仲未轉晒做其他 energy。總之你起到咁上下就可以去測試,咁就睇到夠唔夠力啦。

落鏈個掣響整過山車路軌果個 panel 有,落左鏈的路段你會見到黑色的橫紋長條形。

!!!!唔該晒呀!!! 你講起個製我有d印象 甘我想問下點樣可以測試!?

玩自由的話 係咪根本冇必要set價錢!?

其實我仲有好多好多好多問題-.-
有冇ching可以俾msn討論下? 順便做個朋友
DamnMonday

文章RCT4 » 2009-05-26, 21:30

DamnMonday 寫:
efilm 寫:
d連又係邊度有!?

!!!!唔該晒呀!!! 你講起個製我有d印象 甘我想問下點樣可以測試!?

玩自由的話 係咪根本冇必要set價錢!?

其實我仲有好多好多好多問題-.-
有冇ching可以俾msn討論下? 順便做個朋友

Q1: 係"旗"度揀黃旗
Q2: 係
Q3: justin199455@yahoo.com.hk
頭像
RCT4
火星會員

文章Heison200000 » 2011-08-21, 23:17

整果陣禁黃旗,車變成白色
Heison200000
天王星會員

文章RCT4 » 2011-08-22, 09:09

係咁架,你用果個咪唔駛炒左架真車lor
頭像
RCT4
火星會員

回到 [A3b] 模擬樂園 3 問答

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客