新手求心得-萬事起頭難...不知從何入手...

不論已解答還是未解答,一樣能解決疑難。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同的問題再發問。
  • 發問時列明曾經參考的文章。

新手求心得-萬事起頭難...不知從何入手...

文章aliceting » 2009-03-18, 21:55

我想知各位前輩玩自由模式時,自己設定完想整o既主題後,第一步會整咩先?
地皮?地形?植物?遊樂設施?商店?入口?
新手整的話點整比較容易上手?

仲有一個問題,就係我整不同地形後整塊地看起來很不協調(即看起來很「人工」唔夠「自然」)~
由其係高山、水、地o既連接位~請問大家有無咩心得?

Thank you for your help~! :P
aliceting

Re: 新手求心得-萬事起頭難...不知從何入手...

文章bananasims » 2009-03-18, 22:39

我就係六樣都邊起邊整的,即係一時起下路,一時又放下啲遊樂設施,慢慢擴展落去 :oops:
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章aliceting » 2009-03-18, 22:49

多謝指教!

我成日都有「對稱病」, :oops:
即係成個樂園主要道路左右會對稱一樣....
太整齊...唔多靚....
而家正在刻服中... :roll:
aliceting

文章bananasims » 2009-03-18, 22:52

我都係成日咁 :oops: 我克服既方法就係喺路上面起遊樂設施,搞到你一定無得起對稱 :P
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章aliceting » 2009-03-18, 23:04

哈哈!我以為只係我成日都會咁tim~~

我想問下如果起左d建築物~入面o既視線會block 住左(除左玻璃屋 :lol: )~
其實有無方法可以睇到入面?(我見人地cap圖都cap到入面ga bor~)
仲有,要係入面加建野係咪要delete哂面個d先得?

:oops: 問題多多~煩請指教~
aliceting

文章bananasims » 2009-03-18, 23:16

呢層都係唔多清楚,要等 RCT4 回答。
加建野即係點?
bananasims
太陽會員

文章aliceting » 2009-03-19, 00:32

bananasims 寫:呢層都係唔多清楚,要等 RCT4 回答。
加建野即係點?

譬如入面起多間商店,又或者改下d路咁~

唔~~我睇過RCT4 d過山車同樂園~起得好專業呀!
我有排都整唔到佢咁呀!佢真係好有心機 :P

我睇睇下人地d作品,又多一條間題la~ :oops:

http://i7.photobucket.com/albums/y294/r ... td_006.jpg
點樣可以好似佢咁將個站起高一層?使唔使拉高塊地?起係就咁Shift?!但Shift又起唔到路bor... :?
aliceting

文章bananasims » 2009-03-19, 12:17

咁住 Shift 起就得
bananasims
太陽會員

文章RCT4 » 2009-03-19, 17:54

aliceting 寫:其實有無方法可以睇到入面?(我見人地cap圖都cap到入面ga bor~)

將鏡台zoom入去咪得lor(用控制上下scroll bar果個輪)
aliceting 寫:仲有,要係入面加建野係咪要delete哂面個d先得?

一般都吾洗,但係如果起路就可能要用密技M Brookes,因為有時有牆果格起吾到路

比D耐性、心機就會起得好架啦
頭像
RCT4
火星會員

文章aliceting » 2009-03-19, 18:20

多謝大家o既解答! :P
aliceting

回到 [A3b] 模擬樂園 3 問答

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客