車間區段

不論已解答還是未解答,一樣能解決疑難。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同的問題再發問。
  • 發問時列明曾經參考的文章。

車間區段

文章bananasims » 2008-03-21, 13:20

我起咗兩個火車鐵路系統, 一個係順時針一個係迸時針.

而我想啲車分得平均啲, 所要揀車間區段(唔知係咪咁解)

揀咗之後, 順時針既就正常出車, 不過迸時針既就.... 永遠卡喺車站, 永遠都唔郁 :(
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

Re: [問題] 車間區段

文章RCT4 » 2008-03-21, 14:58

我吾係好明,可吾可以post相上黎
頭像
RCT4
火星會員

文章bananasims » 2008-03-21, 15:36

我咁 F10 cap 相都搵唔到 :(
其實簡單啲講, 車間區段係咩意思 =.=
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章JOPHY » 2008-03-21, 19:18

其 實 我 都 唔 係 好 明 ~
   禁 完 F10 去 [我的圖片]\[RCT3] 度 就 有 嫁 na !

JOPHY

文章RCT4 » 2008-03-21, 20:18

原帖由 bananasims 於 2008-3-21 15:36 發表 圖檔
我咁 F10 cap 相都搵唔到 :(
其實簡單啲講, 車間區段係咩意思 =.=

車間區段係絕大部分軌道遊樂設施都有既安全系統。
係過山車度,會以鐵鏈、車站、煞車作為軌道中間分割區段既地方,每段不容許有多於一部車同時行駛,而每段末均裝上連接主控制電腦既感應器。
如果A段上面既車未完全行完A段,咁係A段後面既B段上面果部車如果正準備入A段,就會俾分隔裝置(鐵鏈、車站、煞車)煞停。直至A段上面無車,先放開B段部車。

P.S.我運用車間區段開左個教學,教人好似Walt Disney Studios裏面既Rock 'n' Roller Coaster咁停低睇野:
http://bbs.i-circle.net/thread-6324-1-1.html

[ 本文章最後由 RCT4 於 2008-3-21 20:20 編輯 ]
頭像
RCT4
火星會員

文章bananasims » 2008-03-21, 21:19

哦, 唔該晒, 我就係想咁..
我係起一個循環既鐵路
有七個車站
啲車成日無啦啦塞住晒一個站, 所以我好煩惱 =.=
不過有時車間區段之後全部車都唔郁 =.=
bananasims
太陽會員

回到 [A3b] 模擬樂園 3 問答

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 33 位訪客