建築,雲霄飛車和劇本編輯器有咩用??同埋點用???

不論已解答還是未解答,一樣能解決疑難。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同的問題再發問。
  • 發問時列明曾經參考的文章。

建築,雲霄飛車和劇本編輯器有咩用??同埋點用???

文章BennyChan » 2008-03-16, 10:24

建築編輯器,雲霄飛車編輯器和劇本編輯器有咩用??同埋點用???(如何像RCT4的有FoodCourt,工廠,巴士站,機械人和甚麼合作Project,點合作??:S:D
BennyChan

Re: [問題] 建築,雲霄飛車和劇本編輯器有咩用??同埋點用???

文章JOPHY » 2008-03-16, 15:32

建 築 編 輯 器 - 即 係 平 時 起 嗰 啲 建 築 物 , 起 完 SAVE 去 , 下 次 起 嘢 唔 洗 重 新 起 , 直 接 搵 返 座 建 築 物 就 得 NA !
   雲 霄 飛 車 編 輯 器 - 即 係 啲 過 山 車 , 又 係 起 完 SAVE 去 , 咁 下 次 起 過 山 車 果 陣 又 可 以 直 接 LOAD 佢 出 嚟 !
   劇 本 編 輯 器 - 好 似 GAME 裡 面 嘅 劇 本 模 式 , 不 過 就 可 以 度 身 訂 做 一 個 啱 自 己 嘅 劇 本 嚟 玩 ! 仲 可 以 放 出 嚟 分 享 !

想 好 似 RCT4 咁 , 就 要 好 有 心 機 去 起 , 仲 有 DL 返 啲 境 物 ...
   Project 就 自 己 嚟 , 介 紹 自 己 個 樂 園 / 故 事 , 點 合 作 就 自 己 決 定 , 可 以 同 人 一 齊 整 or POST 上 嚟 叫 人 比 意 見 你 !
JOPHY

Re: [問題] 建築,雲霄飛車和劇本編輯器有咩用??同埋點用???

文章BennyChan » 2008-03-16, 18:09

咁都幾無用,開個New Game 起完再save就得la!!!吾使搞咁多野...
我都吾明點樣去起一D本新無既野...(FoodCourt,工廠,巴士站,機械人)(一開始就同Sandbox the same...)
BennyChan

文章RCT4 » 2008-03-16, 19:41

原帖由 BennyChan 於 2008-3-16 18:09 發表 圖檔
咁都幾無用,開個New Game 起完再save就得la!!!吾使搞咁多野...
我都吾明點樣去起一D本新無既野...(FoodCourt,工廠,巴士站,機械人)(一開始就同Sandbox the same...)

FoodCourt,工廠,巴士站全部都係一舊舊咁用景物砌,而機械人就係Thrill rides裏面既Robotic Arm黎只不過佢地長期俾我set去測試
合作project即係話俾其他人幫你做好座過山車,例如某一人設計logo,某一人加景物等,所以個公園要成日send黎send去
頭像
RCT4
火星會員

文章BennyChan » 2008-03-16, 21:31

點砌啊?
BennyChan

文章RCT4 » 2008-03-16, 21:49

黎黎去去咪都係用shift升降D物件
頭像
RCT4
火星會員

文章BennyChan » 2008-03-16, 22:09

我係指點砌FoodCourt,工廠,巴士站,機械人???
用咩程式(建築編輯器?)
BennyChan

文章JOPHY » 2008-03-16, 22:14

原帖由 BennyChan 於 2008-3-16 22:09 發表 圖檔
我係指點砌FoodCourt,工廠,巴士站,機械人???
用咩程式(建築編輯器?)

用 D 境 物 砌 囉 ~ 唔 一 定 要 開 建 築 編 輯 器 嫁 喎 !
   一 邊 起 樂 園 , 一 邊 砌 都 得 嫁 !
JOPHY

文章Sushi » 2008-03-16, 22:22

想問問,起高D野都係禁住SHIFT??

[ 本文章最後由 RCT4 於 2008-3-17 22:11 編輯 ]
Sushi

文章BennyChan » 2008-03-16, 22:31

係Shift...
yes 起高D野都係禁住Shift
BennyChan

文章BennyChan » 2008-03-16, 22:33

咩境物???點砌?(係咪好似房子)
BennyChan

文章RCT4 » 2008-03-17, 18:03

1. 我吾該你睇下成個討論區有無教學講里D野先好問
2. 你已經問左同樣既問題好多次
3. 我叫左你吾好double posts
(呃post)
So: 里個thread會俾我lock住兼扣分,直至你用短訊話俾我聽點解你要double posts同吾睇完成個討論區就問問題

[ 本文章最後由 RCT4 於 2008-3-17 22:12 編輯 ]
頭像
RCT4
火星會員

文章BennyChan » 2008-03-18, 23:40

Please be detail!!!Tell me the method, use what program to do, how to do???example?
Thx:D
BennyChan

文章BennyChan » 2008-03-18, 23:42

and i don't double post because i do not know how to build so i ask again but u said that i double post (to RCT4)
BennyChan

文章JOPHY » 2008-03-19, 02:49

其 實 唔 係 話 唔 想 答 你 嘅 問 題 ...
   而 係 起 嘢 喺 RCT3 係 最 基 本 嘅 嘢 , 你 無 可 能 唔 知 點 樣 起 嘅 !
   我 只 可 以 話 俾 你 知 , 你 按 圖檔 -> 圖檔 就 可 以 起 !
   至 於 點 起 就 好 睇 你 個 人 嘅 創 意 !

下 次 有 問 題 希 望 你 自 己 盡 量 解 決 , 唔 好 吓 吓 都 問 人 ~
   因 為 依 D 真 係 好 基 本 嘅 嘢 ... 我 唔 介 意 解 答 你 ! 但 係 吓 吓 都 解 答 你 , 咁 你 咪 唔 會 自 己 諗 方 法 !

[ 本文章最後由 JOPHY 於 2008-3-19 02:51 編輯 ]
JOPHY

文章BennyChan » 2008-03-19, 16:44

我知,但這只是建建築物,不是建食店!!!
BennyChan

文章JOPHY » 2008-03-19, 17:19

圖檔

都 係 一 個 好 基 本 嘅 嘢 !
JOPHY

文章bananasims » 2008-03-19, 17:30

佢指既食店... 應該係啲枱..
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章BennyChan » 2008-03-19, 17:52

yes.......
BennyChan

文章JOPHY » 2008-03-19, 19:03

=口=... 啲 枱 嗰 啲 嘢 係 要 自 己 DL 的 !
JOPHY

下一頁

回到 [A3b] 模擬樂園 3 問答

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客