有關過山車g力

不論已解答還是未解答,一樣能解決疑難。

版主: RCT4

版面規則
  • 搜尋有否相同的問題再發問。
  • 發問時列明曾經參考的文章。

有關過山車g力

文章Chiu1993 » 2010-08-08, 21:03

其實g力係咩
我剩係知高得濟唔OK
同埋想問大約幾多先叫高(測驗完之後個結果)

我自己整完測試左個g力最高果個成5咁濟 係咪死得人--''

Ps: 有冇人可以提供一D射激光既燈比我download><???
見到人地好型好想整
Chiu1993
天王星會員

Re: 有關過山車g力

文章RCT4 » 2010-08-09, 19:44

大概係重力果類野啦

一般, 2-3左右

真實既, 係

下載區好似有
頭像
RCT4
火星會員

文章Chiu1993 » 2010-08-09, 19:54

RCT4 寫:大概係重力果類野啦

一般, 2-3左右

真實既, 係

下載區好似有

我仲想問...2-3係負G同側G嗎???
因為如果垂正G果個(我估係落斜)要2-3既話個過山車咪好難整得刺激??(落斜冇得咁高)

thz!!
Chiu1993
天王星會員

文章Kukuku » 2010-08-09, 20:45

Chiu1993 寫:

一般, 2-3左右

真實既, 係

下載區好似有

因為如果垂正G果個(我估係落斜)要2-3既話個過山車咪好難整得刺激??(落斜冇得咁高)

thz!!

其實你起過山車要刺激既話(但相對興奮度較低),不如睇1下RCT4既片,佢d路軌同埋周邊景物都係好有心機去整,如果周圍景物夠多,係會加興奮度,但刺激度高就好少人坐

高G原因:
1. 落大斜後即刻大轉彎
2. 轉彎時速度過快

解決方法:
A1. 落斜後先上斜後才轉彎
2. 加brake
頭像
Kukuku
土星會員

文章Chiu1993 » 2010-08-10, 12:39

Kukuku 寫:
Chiu1993 寫:

一般, 2-3左右

真實既, 係

下載區好似有

thz!!

其實你起過山車要刺激既話(但相對興奮度較低),不如睇1下RCT4既片,佢d路軌同埋周邊景物都係好有心機去整,如果周圍景物夠多,係會加興奮度,但刺激度高就好少人坐

高G原因:
2. 轉彎時速度過快

解決方法:
2. 加brake

佢整果D過山車我有睇
見到D建築物咁恐佈都應該要成個月先整得好
對我E D新手真係睇就算
其實我都想睇下佢D路軌點砌
但係Space mission果d咁黑都睇唔到
其他倒轉坐既過山車都好難睇得清楚個路軌==

我自己整過山車都會一邊開住測試一邊整
睇實過山車夠唔夠力或者轉彎會唔會太快
但係整出黎垂g4左右 側g就2-3
但我見本身送果d設計側g可以1都冇(0.幾)...但係佢地就可以不停咁轉彎(彎+上落斜)

最痛苦係整完妻時見到側g成4
之後就一路睇個表 一路睇住架車 睇下邊個位成4g咁多就改
e個時候通常好難改 因為好多路軌 要兜黎兜去...
最後成功-g 刺激度/興奮度又會低囧....
Chiu1993
天王星會員

文章Kukuku » 2010-08-10, 19:49

Chiu1993 寫:
Kukuku 寫:
Chiu1993 寫:

一般, 2-3左右

真實既, 係

下載區好似有

thz!!

高G原因:
2. 轉彎時速度過快

解決方法:
2. 加brake

佢整果D過山車我有睇

但我見本身送果d設計側g可以1都冇(0.幾)...但係佢地就可以不停咁轉彎(彎+上落斜)

其實RCT4果d路軌係用左佢自製既CTR路軌/改車,例:Flying Coaster車行Extended路軌.佢之前有講.
通常我起過山車都係好多上落,最勁一次試過22個drop.但係都好高刺激度(9.XX)/興奮度(8.XX).
如果架過山車又上又落但係上到top head就好慢咁上又吾會roll back...係一件幾難既事 :oops:
所以呢...起多d就應該ok啦
頭像
Kukuku
土星會員

文章RCT4 » 2010-08-10, 20:06

Chiu1993 寫:
Kukuku 寫:
Chiu1993 寫:

一般, 2-3左右

真實既, 係

下載區好似有

thz!!

高G原因:
2. 轉彎時速度過快

解決方法:
2. 加brake

佢整果D過山車我有睇

其實里度無人催你wor
你可以慢慢整
最重要係唔好怕辛苦
頭像
RCT4
火星會員

回到 [A3b] 模擬樂園 3 問答

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客