其實申請一個WIKI嚟當網頁咁使得唔得呢?

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

其實申請一個WIKI嚟當網頁咁使得唔得呢?

文章bteonnsg » 2009-03-28, 01:09

即係︰
我要為我SIMU個SAVE做網頁
我比較PREFER用WIKIA,因為方便整TEMPLATE
但係我怕會比人刪左
有無人開過WIKIA知道得唔得? :oops:
bteonnsg
地球會員

Re: 其實申請一個WIKI嚟當網頁咁使得唔得呢?

文章hkmtrhah » 2009-03-28, 01:19

其實做乜唔用 Google Sites?
雖則 Template 就未必乎合到你要求 :oops:
圖檔
頭像
hkmtrhah
地球會員

文章Freeman » 2009-03-28, 01:20

點解唔用wordpress :oops:
Freeman
地球會員

文章hamu278 » 2009-03-28, 10:13

自己裝 MediaWiki 啦 :P :P
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章efilm » 2009-03-28, 10:52

Wikia 開新 Wiki 要先經過「試用期」
佢見你個 wiki 多人/條目先會同你升級做好似網典果 d 正式 wiki
同埋 wiki 唔係開放畀人用的咩?咁人地亂改你 d 野點? :oops:
頭像
efilm
地球會員

文章Roy » 2009-03-28, 11:43

efilm 寫:Wikia 開新 Wiki 要先經過「試用期」
佢見你個 wiki 多人/條目先會同你升級做好似網典果 d 正式 wiki
同埋 wiki 唔係開放畀人用的咩?咁人地亂改你 d 野點? :oops:

WIKI 唔係開放源碼架咩? :o
我而家先知喎 :oops:
頭像
Roy
木星會員

文章人仔 » 2009-03-28, 12:40

Roy 寫:
efilm 寫:Wikia 開新 Wiki 要先經過「試用期」

關源碼咩事 :?:
media wiki同wikia唔同個bo
一個係個系統個源碼
一個係提供服務
頭像
人仔
金星會員

文章efilm » 2009-03-28, 12:50

人仔 寫:
Roy 寫:

一個係個系統個源碼
一個係提供服務

就好似 wordpress.com 同埋 wordpress.net,.com 果個就係提供網誌服務畀人申請;.net 就係畀人 dl WordPress 個 source code 自已搵位 host。

其實如果內容好少的話,用 WP 都唔錯。
頭像
efilm
地球會員

文章hamu278 » 2009-03-28, 14:06

efilm 寫:
人仔 寫:
Roy 寫:

一個係個系統個源碼
一個係提供服務

就好似 wordpress.com 同埋 wordpress.net,.com 果個就係提供網誌服務畀人申請;.net 就係畀人 dl WordPress 個 source code 自已搵位 host。

其實如果內容好少的話,用 WP 都唔錯。

我上開 wordpress.org
還掂 .net 都係 redirect 去 .org 架啦 :oops: :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章銘仔 » 2009-03-28, 14:36

hamu278 寫:我上開 wordpress.org
還掂 .net 都係 redirect 去 .org 架啦 :oops: :oops:

唔講唔知有 .net :oops:
頭像
銘仔
金星會員

文章hamu278 » 2009-03-28, 16:33

其實你想方便整 template,用 WordPress 都好方便。
你可以參考下 eFilm World
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章efilm » 2009-03-28, 18:22

我個網而家個 theme 只係臨時,得閒先整返個正式 d 的。到時個網會似返 d 正常網站咁,無咁似blog 。
頭像
efilm
地球會員

文章hamu278 » 2009-03-28, 18:48

efilm 寫:我個網而家個 theme 只係臨時,得閒先整返個正式 d 的。到時個網會似返 d 正常網站咁,無咁似blog 。

其實 header 已經好似一般網站,只係個 Sidebar ...
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章efilm » 2009-03-28, 21:02

hamu278 寫:
efilm 寫:我個網而家個 theme 只係臨時,得閒先整返個正式 d 的。到時個網會似返 d 正常網站咁,無咁似blog 。

其實 header 已經好似一般網站,只係個 Sidebar ...

到時再改改個 theme 就得。WordPress as CMS 最緊要係個 theme 整到似 d 普通網站,之後再配搭其他 plugin 來同 WP 加返其他整網站要用到/實用功能。
頭像
efilm
地球會員

文章bteonnsg » 2009-03-28, 21:54

有無人詳盡講比我聽WORDPRESS,GOOGLE SITE的資料(只附LINK也可)

P.S.我想用WIKIA的另一原因是條目整理較好...
bteonnsg
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-28, 21:58

個人依家用緊呢個:Referata

同樣係 MediaWiki,免費、免批核 ;)
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bteonnsg » 2009-03-28, 22:21

已經開緊,睇吓點

唉,廢事比EVBHK班人話我亂咁用名(因為我個國家叫月本,所以日字變晒月字),都係改番好D地方名(老吹除外)
bteonnsg
地球會員

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客