我想...

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

我想...

文章ALZM » 2009-03-01, 22:38

小弟其實唔多識搞網頁
但起碼睇得明html asp 整圖都可
DISCUZ FORUM 版面也是上DISCUZ官網下載個 之後全改
但又唔識自己搞個原倉出黎
asp因為搞CHATROOM而識 亂改代碼整左啲功能

但我好想學PHP MYSQL
但係又唔知係邊入手 我去開DISCUZ 啲PHP檔 又唔多明白
就算有啲明 都唔知點運作

唔知各位大大點樣學法?
我上過PHP網站 但係唔多明白 我英文不太好

希望有人可以用心教~~ :roll:
ALZM

Re: 我想...

文章銘仔 » 2009-03-01, 22:46

GOOGLE 字典又好,YAHOO 字典又好,逐隻逐隻字查,唔識英文既,個個人都係咁...
要學好PHP,首先就唔好抗拒英文... :oops:

所以最後講一句,想學好PHP,除左睇人地程式外,就係上 php.net 睇英文教學,而且 php.net 啲字又唔係深,學過英文都識睇 :P
頭像
銘仔
金星會員

文章bananasims » 2009-03-01, 23:15

Discuz! 啲程式睇壞腦的…
好似銘仔話,唔好抗拒英文,因為絕大多數教學網/library 網都係用英文寫,function 都係英文(相關可能會係同義詞/反義詞)。抗拒英文盞學唔成。
我建議你圖書館借本書睇下,我睇過我就當然覺得低能,不過對初學者應該係一個唔錯既選擇。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2009-03-01, 23:19

好書推介:PHP 5 & MySQL 程式設計
出版社: 學貫
;)

(我學唔成 :oops: )
Freeman
地球會員

文章efilm » 2009-03-01, 23:48

初學一隻 programming language 的話我覺得借本書來學會好 d。等自已對果樣野有返 d 概念先,到時就可以上網搵資料睇。寫到咁上下唔識都易 d 搞。
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-03-02, 00:25

要研究都唔好攞 Discuz! 離睇
我你知點解掛?
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hang » 2009-03-02, 12:26

起初研究最好拎d簡單的程或來睇。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章ALZM » 2009-03-02, 16:47

喔.唔該你地
但我都係覺得好似樓上話 拎D 簡單既PHP 程式去整 應該易D上手?
咁我應該用咩程式?
WORDPRESS會唔會好難? 因為我之前用過.又人話佢D 代碼簡單 唔知係唔係真?
佢啲THEME好正
ALZM

文章bananasims » 2009-03-02, 17:08

邊個人話 Wordpress 啲代碼簡單…
要我立即比例子真係好難比,我建議你都係睇書
你要識得打 code 先至諗到一個可行既 logic。比個例子,PHP 既 logic 喺 Pascal 係行唔通,所以你都係學咗 code 先。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 95 位訪客