無閱讀障礙網頁

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

無閱讀障礙網頁

文章hang » 2009-02-15, 15:38

上次去香港大學,佢派左張咁的單張,叫人整無閱讀障礙網頁

以前真係唔少網頁都放Flash係主頁,呢家真係少左好多。
個d片頭又無聊、又load得慢,
而且十個有九個都會按skip,都唔知整來有咩用。
根據單張講可能犯法添 :lol:

整網頁的時候應該考慮一下呢張野上面的建議。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

Re: 無閱讀障礙網頁

文章bananasims » 2009-02-15, 15:40

某啲人成日話整親和力無用,話乜有幾多盲人上你個網,非常短視。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章銘仔 » 2009-02-15, 17:02

bananasims 寫:某啲人成日話整親和力無用,話乜有幾多盲人上你個網,非常短視。

依張野真係岩晒認為親和力無用既人睇 ;)
頭像
銘仔
金星會員

文章bananasims » 2009-02-15, 17:08

AL8 大把 ;)
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章efilm » 2009-02-15, 21:01

hang 寫:上次去香港大學,佢派左張咁的單張,叫人整無閱讀障礙網頁

以前真係唔少網頁都放Flash係主頁,呢家真係少左好多。
個d片頭又無聊、又load得慢,
而且十個有九個都會按skip,都唔知整來有咩用。
根據單張講可能犯法添 :lol:

整網頁的時候應該考慮一下呢張野上面的建議。

而家因為 SEO 而唔整果 d 首頁 loading 動畫 / 圖片果 d 野,親和力應該唔係佢地主要的考慮因素。不過唔少網站都仲係整首頁相/片果 d 野
e.g. 大部分政府網、機構等
不過我諗無人咁得閒去告個網。
頭像
efilm
地球會員

文章大大師兄 » 2009-02-16, 13:48

原來香港都有人關注親和力問題呢樣野架 :o
好既開始。

一. alt 標籤:我覺得呢個 M$ 攪出黎既問題,依家 d 人將 alt 當晒 title 咁用,或者將重要既訊息放晒落 alt 度,唔指落去 / 用 non-IE browser 就唔知咁樣。alt 係用黎係圖片無法顯示既時候取代圖片既文字 (而唔係「圖片載入中...」呢類文字,我都唔知 :lol: 好定 :cry: 好),亦都唔係工具提示 (工具提示用 title)。

二. 唔用 Flash:同意,任何網站應該盡量少用 Flash,或者提供可以取代既無 Flash 動畫版網站。太多 Flash 真係好煩,尤其果 d 完全可以用 gif 取代既無聊 Flash animation。

三. 唔好中英夾雜:硬膠,用 <span lang="en"> English </span> 咪得囉。 :oops:

四. 高對比背景:反而我覺得呢個唔係問題 (你可以 highlight d 字黎睇架嘛),真正問題係通常我地用紅色黎做強調,但係大部份色盲既都係紅綠色盲 (睇唔到紅色),攪到佢地唔知果一部份係強調。

五. 用簡單的圖表:講真,我都唔知佢講緊乜。

六. 統一的網頁格式:反而唔係針對殘障人士。呢個又係 CSS 既好處之一啦。 :D

七. 唔好用 Pop-up:正苦 d 網站成日玩 pop-up 黎放「重要公告」,卻唔知原來市面上大部份既 browser 都會自動 block pop-up。同埋我發覺 pop-up blocker 少左好多做野,我諗 pop-up ads 都係時候玩完了。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-16, 19:52

四. 高對比背景:反而我覺得呢個唔係問題 (你可以 highlight d 字黎睇架嘛),真正問題係通常我地用紅色黎做強調,但係大部份色盲既都係紅綠色盲 (睇唔到紅色),攪到佢地唔知果一部份係強調。

你用用盲人用既瀏覽器就知…讀字機係唔識得 highlight,仲有弱視人士用既瀏覽器係無得 highlight,佢地只係有非常基本既排版功能。

七. 唔好用 Pop-up:正苦 d 網站成日玩 pop-up 黎放「重要公告」,卻唔知原來市面上大部份既 browser 都會自動 block pop-up。同埋我發覺 pop-up blocker 少左好多做野,我諗 pop-up ads 都係時候玩完了。

政府新網唔會啦,而家政府新網真係值得一讚,好過新加坡美國英國法國政府既網頁(佢地個網同圖書館一樣,用圖取代晒字)
bananasims
太陽會員

文章大大師兄 » 2009-02-17, 04:50

bananasims 寫:

你用用盲人用既瀏覽器就知…讀字機係唔識得 highlight,仲有弱視人士用既瀏覽器係無得 highlight,佢地只係有非常基本既排版功能。

自膠,我以為佢講緊色盲用普通 browser。 :oops: (讀字機唔係聽字架咩?)

bananasims 寫:

政府新網唔會啦,而家政府新網真係值得一讚,好過新加坡美國英國法國政府既網頁(佢地個網同圖書館一樣,用圖取代晒字)

以前香港正苦都係,可能因為當年有裝香港字既電腦唔多掛,有 d 網站用圖黎出字 (不過有 alt),好似字粒咁 :lol: 依家好似淨得報紙用圖當香港字。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章hang » 2009-02-17, 14:16

好多網站用左uft8之後都少左用圖當字。
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章SkyBread » 2009-02-18, 20:06

hang 寫:好多網站用左uft8之後都少左用圖當字。

用utf8同用圖當字有關係的嗎...?
唔多明點解轉utf8可以少左呢樣野wor...
SkyBread

文章大大師兄 » 2009-02-19, 05:27

SkyBread 寫:
hang 寫:好多網站用左uft8之後都少左用圖當字。

用utf8同用圖當字有關係的嗎...?
唔多明點解轉utf8可以少左呢樣野wor...

因為 Big5 無香港字 (e.g. 鰂 [魚則], 茘 [十十刀刀刀], 邨 [屯阝], 磡 [石勘], etc.),就會搵 d「字粒」(即係圖檔) 去當 d 文字咁樣砌出黎。即係例如咁樣:
地址:[鰂.jpg]魚涌杏花[邨.jpg]

後尾正苦出左 Big5-HKSCS (香港增補字符集),不過必須安裝先至會有字,普及率亦唔算高。

Unicode 個 CJK 計劃後尾入番 d 字落去,用 unicode 有若干好處,同埋較早期推出既 Unicode Ext. 瀏覽器已經內建,就無再用圖當字既必要。
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-19, 11:59

Big5-HKSCS 既普及率都幾高下 :oops:
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-02-23, 12:33

鰂邨磡茘
呢堆字呢....
係xp度唔洗安野都打到..
頭像
人仔
金星會員

文章bananasims » 2009-02-23, 12:43

搭港島由杏花搭到去金鐘轉乘荃灣再到尖沙咀轉去尖東轉乘東鐵去到紅站。留意有兩個轉綫站,一個係魚涌,一個係金鐘,睇住個站名先好落車。去到紅之後返去尖東轉乘荃灣再搭去景轉乘東涌就可以去到東涌站。 :oops:
bananasims
太陽會員

文章人仔 » 2009-02-24, 13:32

港島線
淘島綫
頭像
人仔
金星會員

文章大大師兄 » 2009-02-24, 19:40

我係打唔到 o架、o野、lift 等等 :lol:
圖檔
大大師兄
地球會員

文章bananasims » 2009-02-24, 19:59

o架 唔記得點打 :oops:
嘢 口田土弓
lift 唔記得點寫 :oops:
bananasims
太陽會員

文章hang » 2009-02-24, 22:44

車立 就係 lift個中文字
TUSK!
頭像
hang
火星會員

文章銘仔 » 2009-02-27, 00:01

講下講下講左中文字 :o