關於 PNG 動畫 ...

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

關於 PNG 動畫 ...

文章lsp » 2009-02-03, 15:53

http://hady-world.com/FMS
未搞好 ... 唔好亂上傳大檔案 ...
會導致死機 ...
試下上傳 幾 MB ~ 幾十 MB 既檔案 ( 唔好太大 ;) )
然後會出 Uploading ... 呢個動畫, ( IE 無效 )
我想支援埋 IE ( 唔計 8, 衣家好少人用 8 ) 可以點做 ?
GIF 又唔可以 Full Transpant ... 用一張圖搞哂 ?
即係

UPLOAD
UPLOAD - Hover
U
UP
UPL
UPLO
」ETC ...
( 框入面係代表一張圖 )
然後用 Background-Position 將佢狂變 ? ( 用 JS )
衣家張圖 :
圖檔
頭像
lsp
地球會員

Re: 關於 PNG 動畫 ...

文章銘仔 » 2009-02-03, 16:12

lsp 寫:http://hady-world.com/FMS
會導致死機 ...
試下上傳 幾 MB ~ 幾十 MB 既檔案 ( 唔好太大 ;) )
然後會出 Uploading ... 呢個動畫, ( IE 無效 )
我想支援埋 IE ( 唔計 8, 衣家好少人用 8 ) 可以點做 ?
GIF 又唔可以 Full Transpant ... 用一張圖搞哂 ?
即係

UPLOAD
U
UP
UPL
UPLO
」ETC ...
然後用 Background-Position 將佢狂變 ? ( 用 JS )
衣家張圖 :

搞咁多花生做咩啫...
我諗我未見到"uploading..."幅圖時我已經上傳完 :lol:
同埋按一下 Esc 就 :P
頭像
銘仔
金星會員

文章lsp » 2009-02-03, 16:17

銘仔 寫:
lsp 寫:http://hady-world.com/FMS
會導致死機 ...
即係

UPLOAD
U
UP
UPL
UPLO
」ETC ...
衣家張圖 :

搞咁多花生做咩啫...
我諗我未見到"uploading..."幅圖時我已經上傳完 :lol:

停左既=-=
唔通要用 JS 封 Esc :|
頭像
lsp
地球會員

文章hamu278 » 2009-02-03, 16:42

Bug ;) ;)
圖檔
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章銘仔 » 2009-02-03, 16:51

lsp 寫:
銘仔 寫:
會導致死機 ...
即係

UPLOAD
U
UP
UPL
UPLO
」ETC ...
衣家張圖 :

搞咁多花生做咩啫...

停左既=-=

搞咁多做咩- -
簡簡單單出張GIF算啦,唔通你想玩漸層~
不過搞咁多煩既都只係自己 :ugeek:
人地唔會因為你幅圖靚而上黎架 :mrgreen:
頭像
銘仔
金星會員

文章lsp » 2009-02-03, 17:06

銘仔 寫:
lsp 寫:
銘仔 寫:
會導致死機 ...
即係

UPLOAD
U
UP
UPL
UPLO
」ETC ...
衣家張圖 :

搞咁多花生做咩啫...

停左既=-=

搞咁多做咩- -
簡簡單單出張GIF算啦,唔通你想玩漸層~
不過搞咁多煩既都只係自己 :ugeek:
人地唔會因為你幅圖靚而上黎架 :mrgreen:

圖檔
張圖係咪好靚呢=-=
如果用 GIF 無得透明就要 ... :oops:
咁樣我用 !important 同 document.all 來 Check 佢係咪 IE / Fx & Other 算 :(

hamu278 寫:Bug ;) ;)

=-=其實本身無的, 之前改緊野未緊好先係咁 :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章efilm » 2009-02-03, 17:07

想玩得 "high class" d 的咪用 Flash 囉
Flash 可以 batch upload,又可以有動畫、播聲播片都得 :lol:

最好圖片有得網上預覽,而唔係強制 dl。有埋 captcha 就更好。
頭像
efilm
地球會員

文章lsp » 2009-02-03, 17:24

efilm 寫:想玩得 "high class" d 的咪用 Flash 囉
Flash 可以 batch upload,又可以有動畫、播聲播片都得 :lol:

最好圖片有得網上預覽,而唔係強制 dl。有埋 captcha 就更好。

captcha 有諗住整 ...
唔知玩 Flash 咁 High Class =-=
你估我好似係咁勁咩 =.=
圖檔
如果同 GIF 比較 ...
差勁遠囉 ...
唯有強制將用 IE 既人用 GIF 啦 :shock:

剛剛 Fix 埋 :D
準備搞 Show 圖
頭像
lsp
地球會員

文章銘仔 » 2009-02-03, 18:20

lsp 寫:圖檔
如果同 GIF 比較 ...
差勁遠囉 ...
唯有強制將用 IE 既人用 GIF 啦 :shock:

咁你唯有:
放廢IE~
FX only :lol:
頭像
銘仔
金星會員

文章jl9404 » 2009-02-03, 19:06

can not upload jpg files=.=
jl9404
土星會員

文章lsp » 2009-02-03, 21:58

jl9404 寫:can not upload jpg files=.=

可以啊 ...
你副檔名是甚麼來 =-=?
甚麼 Browser ?

lsp 寫:

剛剛 Fix 埋 :D
準備搞 Show 圖

剛剛加了個 LightBox Show 圖 ...
唔知會唔會太樣衰 ...
諗緊 CSS Set top 幾多好 ...
衣家係 getPageScroll()[1] + (getPageHeight() / 10)
但又想跟圖改 ... 點好呢 :oops:
但會好麻煩 :oops:
頭像
lsp
地球會員

文章jl9404 » 2009-02-04, 21:12

<a href="#">TOP</a> <- set top=.=

can not upload jpg files=.= <- My filename is "XXX XXXX.jpg" i use FF
jl9404
土星會員

文章lsp » 2009-02-05, 01:16

jl9404 寫:<a href="#">TOP</a> <- set top=.=

can not upload jpg files=.= <- My filename is "XXX XXXX.jpg" i use FF

Set 咩 Top ?
得啦 ... 有空格都上傳到
頭像
lsp
地球會員

文章bananasims » 2009-02-05, 07:56

lsp 寫:
jl9404 寫:<a href="#">TOP</a> <- set top=.=

Set 咩 Top ?

空格係 reload 本頁…
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章lsp » 2009-02-05, 12:25

bananasims 寫:
lsp 寫:

Set 咩 Top ?

空格係 reload 本頁…

無事既 ?
http://hady-world.com/FMS/index.php?act ... code=d5a32
你講凈係空格 ?
響 Win 入面整唔到凈係空間既檔喎 :oops:
如果前面有空間會自動 Del ...
http://hady-world.com/FMS/index.php?act ... code=84e54
我發覺普通 JQ 都會遇到 PNG 動畫既問題 :cry:
死人 IE ...
大家試下用 IE 睇 - http://hady-world.com/HomePage.htm :evil: 指埋去粒 Button 度 ... 黑色邊 !
Footer 個位都會唔同 :evil:
頭像
lsp
地球會員

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 84 位訪客