OO

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

OO

文章Freeman » 2008-12-17, 16:35

以下係我一個識既中大電腦系Y2學生講既...
phpbb性能無咁好
DZ! 其實好好多... 好多方面上,
佢係對住d大型網站去發展...
所以佢地server要求係會高少少, 但唔代表唔好
即係vista同xp既分別...開頭都會有人嘈..
但係呢個係大勢所趨

一個用OO方法做, 一個唔用OO方法做
但係OO唔代表好的..
而且OO會食memory會多d..理論上..
我最怕寫OO..即係JAVA...
寫起就頭痛..
不過OO都唔係最新既concept..
descriptive => OO => aspect

OO 係 for 人睇易睇得明...但性能上同效能上無 descriptive 咁好..
因為descriptive 係比較原始...
但依家多數d人都鍾意寫descriptive d , 因為仲係大部份人用緊
OO concept比較麻煩, 果4個元素我背左好耐都成日唔記得..
而且會走來走去... 同埋發展左唔係幾耐...所以少人用d..
但其實兩者都有各自各既好處

jsp 就係半OO concept既language,
點解係半OO...因為佢地個數字仲未係Object...
但係網絡上, 寫jsp既人都係比較少

PHP原本係descriptive既language..但佢係幾年前加入左class 同埋引入 OO concept黎扮OO..(但事實上佢唔係OO)
因為新一代人類學既都基本上一定會學OO..
所以為左新一代人類都可以寫PHP..所以佢先加入OO元素..
不過一切都係扮出黎..

不過其實兩種寫法差別唔會太大...
其實有一樣野好易明...
Discuz有咁大能力去開發咁多野出黎...
但係一個咁簡單既野就唔識去改?
因為只係佢地都覺得無問題 或者無所謂先唔改姐...
係Discuz入面求其捉一個programmer都隨時勁我地好多倍...

覺得佢岩唔岩 :?: 我搞到好亂 :evil:
Freeman
地球會員

Re: OO

文章bananasims » 2008-12-17, 16:45

佢講既係啱既,phpBB 既性能當然比 Discuz! 差。
不過我想講 Discuz! 既 Descriptive code 係好多多餘 code,好似頭像咁樣顯示一次就重寫一次,會降低開發效率。
仲有,Discuz! 啲 programmer 寫啲 code 人地係好難 follow-up,因為佢一個 comment 都唔會留,呢樣係 Programming 最大既問題。

我覺得 phpBB 比 Discuz! 優勝,唔係佢既效能,而係佢開發既態度同埋佢既細微之處。Discuz! 一味陣係開發功能,唔少都無用(例如道具)。phpBB 有好多細微之處大家可能都唔知:
  • 所有管理,例如報告會統一喺 MCP 到,防止雙重管理,即係有人報告,你處理咗第個版主唔知你處理咗。
  • 當你發文人地早你幾秒發出黎,佢會 warn 你有新文,繼唔繼續發
  • 喺一篇主題到你可以見到有好多篇文章,而需要分頁。Discuz! 用既係 page=1 而唔係 phpBB 既 start=0。而家你想分享第 34 篇文章,如果你 set 咗一頁顯示 30 篇,人地 set 咗一頁顯示 10 篇,你既係 page=2,你就顯示 31-60 篇文章,佢呢?11-20 篇,點睇呢?雖然 phpBB 既 start=0 都有限制,不過呢個情況佢會用 p=id,保證你睇到。呢啲唔係細微之處?
仲有好多,不能盡錄。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-12-17, 16:46

D Javascript 多 Bugs 到嘔 :ugeek:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-17, 16:47

hamu278 寫:D Javascript 多 Bugs 到嘔 :ugeek:

Discuz! 啲 JavaScript 咁龐大,係應該使用 JavaScript Framework。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-12-17, 16:48

bananasims 寫:
hamu278 寫:D Javascript 多 Bugs 到嘔 :ugeek:

Discuz! 啲 JavaScript 咁龐大,係應該使用 JavaScript Framework。

DZ7 個註冊成日出問題 :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-17, 16:49

hamu278 寫:

佢呢啲真係過度使用 JavaScript…
我覺得 phpBB 既程度係最好,唔多又唔少。
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-12-17, 16:54

hamu278 寫:

佢呢啲真係過度使用 JavaScript…
我覺得 phpBB 既程度係最好,唔多又唔少。

DZ7 連 安全提問 都用 Javascript!
總之,多做多錯,少做少錯,唔做唔錯 :D
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-17, 16:55

所以我見到 Discuz! 7 啲討論區都唔會上,唔開 JavaScript 好似犯罪咁。
bananasims
太陽會員

文章hamu278 » 2008-12-17, 16:59

連基本登入都要搞咁多 Javascript,玩野咩 ~~
用 JS 唔緊要,但唔開 JS 就出事,果下先係問題 :evil:

另外,Discuz! 向大型網站發展有乜用?個個討論區都係大型網站咩!
搞埋晒 D 多餘野出黎
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章ntf » 2008-12-17, 18:39

discuz 係由好多多餘 code 組成,其實唔只discuz , made in china 既 script大部份都係咁
見到都唔想睇,相比起外國 果d先係人睇架ma

OO 係 for 人睇易睇得明...但性能上同效能上無 descriptive 咁好..
但依家多數d人都鍾意寫descriptive d , 因為仲係大部份人用緊

全因為國產program做成 , 還記得有人話 discuz 編程好嗎 = =
ntf
天王星會員

文章bananasims » 2008-12-17, 18:58

ntf 寫:discuz 係由好多多餘 code 組成,其實唔只discuz , made in china 既 script大部份都係咁
見到都唔想睇,相比起外國 果d先係人睇架ma

全因為國產program做成 , 還記得有人話 discuz 編程好嗎 = =

最好係有 program 可以將 OO 變返做 descriptive,咁樣兩個優點都有齊
bananasims
太陽會員

文章Freeman » 2008-12-17, 21:20

另外,Discuz! 向大型網站發展有乜用?個個討論區都係大型網站咩!
搞埋晒 D 多餘野出黎

DISCUZ無OO快D...
多餘功能另一回事 :cry:
Freeman
地球會員

文章hamu278 » 2008-12-18, 18:36

其實文章作者應該剩係基本研究過兩個程式,冇乜實際地使用
因為佢只係比較 OO ,有乜用呢?
register_globals 呢樣咁重要既野竟然唔提 ;)

不過公道 D 講句,OO 用係 D Code 到,用戶都睇唔到,用戶難得閒理你係咪 OO :twisted:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章Freeman » 2008-12-18, 19:05

hamu278 寫:其實文章作者應該剩係基本研究過兩個程式,冇乜實際地使用
register_globals 呢樣咁重要既野竟然唔提 ;)

不過公道 D 講句,OO 用係 D Code 到,用戶都睇唔到,用戶難得閒理你係咪 OO :twisted:

佢由2.0之前已經開始用緊DZ
Freeman
地球會員

文章hamu278 » 2008-12-18, 19:06

iamfreeman 寫:
hamu278 寫:其實文章作者應該剩係基本研究過兩個程式,冇乜實際地使用

佢由2.0之前已經開始用緊DZ

既然由 2.0 就用,點解比較得咁表面?挺 Discuz! 黨? :oops:
圖檔
頭像
hamu278
金星會員

文章bananasims » 2008-12-18, 20:02

仲有,PHP 官方由 2003 年到而家都喺度大力宣傳停止使用 register_globals 同 magic_quotes_gpc,而家 Discuz! 仲係係咁用…
一個程式係唔應該單係得個快字,如果係最快的話根本唔需要寫做 PHP,用 PHP compiler compile 做啲 0101001 比電腦睇係最快。你如果陣係比自己用都算,你發佈出黎都寫到咁爛就唔可以。
bananasims
太陽會員

文章Puff » 2008-12-20, 03:29

佢根本就唔明點解 PHP 要引入 OO Model。 :lol:

DZ 亦不見得有幾好 :lol:

DZ! 其實好好多... 好多方面上,
佢係對住d大型網站去發展...
所以佢地server要求係會高少少, 但唔代表唔好

Discuz! 對 程式碼質量 控制根本就差到無比

有無 OO-program 唔係問題

但係佢連最基本既 descriptive 都未搞得掂

荒謬也 :x

此外,程式碼已經脫節了,

亦都唔改下。
Wholehearted plastics are stranger than fiction.
Puff
木星會員

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 47 位訪客