Scicube 被 hack 0o0

編寫、設計網頁與程式。

版主: hamu278, 銘仔

版面規則
  • 本版面亦可以討論網頁寄存公司

Scicube 被 hack 0o0

文章Roy » 2008-11-13, 23:05

Scicube 有個 Server 被懷疑土耳其份子 hack 0o0
噉岩 hack 中我同我阿 SIR 個網 host 果台...
唔知 Scicube 幾時搞掂呢? :lol:
頭像
Roy
木星會員

Re: Scicube 被 hack 0o0

文章Freeman » 2008-11-13, 23:08

我個FD都中左招 :oops:
Freeman
地球會員

文章bananasims » 2008-11-13, 23:11

土耳其好鬼多黑客
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

文章Roy » 2008-11-13, 23:12

bananasims 寫:土耳其好鬼多黑客

學校電腦科必修項目, 用黎保護國家 :lol:
頭像
Roy
木星會員

文章lsp » 2008-11-15, 14:52

... 好爛囉救命 :cry:
中國, 台灣都多啦 ... :oops:
維基話 --- 駭客 != 黑客 :D
頭像
lsp
地球會員

文章Roy » 2008-11-15, 17:14

lsp 寫:... 好爛囉救命 :cry:

噉兩者有咩野分別 :?:
頭像
Roy
木星會員

文章人仔 » 2008-11-15, 18:47

我睇維基係兩姐相等bo
頭像
人仔
金星會員

文章lsp » 2008-11-16, 14:16

Roy 寫:

AL8 小朋友 :evil:
講明維基有都唔上維基睇,
你不如問下我 phpinfo(); 出來個結果係嘜 :(
頭像
lsp
地球會員

文章Roy » 2008-11-17, 14:17

lsp 寫:
Roy 寫:

AL8 小朋友 :evil:
講明維基有都唔上維基睇,
你不如問下我 phpinfo(); 出來個結果係嘜 :(

有啲傻仔可能真係唔知 :oops:

引用自維基百科
「駭客」(hacker)一詞一般有以下意義:

1. 一個對(某領域內的)編程語言有足夠瞭解,可以不經長時間思考就能創造出有用的軟體的人。
2. 喜愛編程並享受在其中變得更擅長於編程的人。
3. 喜愛自由,不易受約束,但覺得假如是為了喜愛的事物,可以被受適當的約束。

「劊客或是黑客」(cracker)一詞一般有以下意義:

1. 一個惡意(一般是非法地)試圖破解或破壞某個程序、系統及網路安全的人。在使用簡體字地區,這群人應稱為「駭客」(cracker),但於正體字使用時稱垮客、怪客(以讀音直譯,此處與簡體字地區的用詞有所出入)等。
2. 「cracker」不同於「hacker」。
3. 「cracker」沒有「hacker精神」,也沒有道德標準。
4. 「hacker」們建設,而「cracker」們破壞。

但兩者都係喺「駭客」條目內 :oops:
頭像
Roy
木星會員

文章bananasims » 2008-11-17, 16:20

而我所知駭客係網絡;黑客係軟件。
影像.從心 At the heart of the ímage
bananasims
太陽會員

回到 [B1] 網頁製作、程式編寫與介面設計

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 35 位訪客